Opleiding Trainingsacteren najaar 2019

Klein

Klein

De opleiding Trainingsacteren uit 2 basisdagen, 7 modules en 1 examendag. Dit is precies het pakket wat je nodig hebt (54 uur) om een erkend diploma van trainingsacteur te kunnen krijgen.

Als je dat wil, kan je daarnaast ook nog de Extra module Marrakech volgen. Deelname aan deze module is gratis, behalve een vergoeding voor je verblijfskosten van € 75 per dag en je vliegticket, dat je zelf moet betalen.

Klein

Opleiding Professioneel Trainingsacteur

Trainingsacteren is een vak. De laatste jaren neemt de vraag naar trainingsacteurs steeds meer toe. Professionele acteurs kunnen ingezet worden bij assessments, bij kickoff bijeenkomsten, bij rollenspelen, bij simulaties en bij communicatie- en gedragstrainingen. 

Kle

2 Basisdagen Trainingsacteren

De opleiding begint met 2 dagen basistraining op do 14 en vr 15 november. In deze basistraining maken we kennis met elkaar en gaan we kijken wat het vak van trainingsacteur inhoudt. Welke competenties heb ik nodig? Hoe leer ik als trainingsacteur afstemmen en acteren bij assessments?
In deze basistraining leren we welke competenties er voor een trainingsacteur nodig zijn en hoe trainingssessies opgebouwd zijn. We leren opbouwen, afstemmen, inleven, monitoren en feedback geven als trainingsacteur en samenwerken met een trainer.
We oefenen met cases uit de praktijk, spelen rollen en leren omgaan met agressie, angst, onzekerheid e.d. Hoe kan ik als trainingsacteur mijn cliënten leren om te gaan met moeilijke, agressieve klanten, a-relaxte situaties, spanning, stress en emoties? We oefenen met het voeren van moeilijke gesprekken en oefenen met feedback. We oefenen met het voeren van moeilijke gesprekken en oefenen met feedback. Verder leren we in deze basistraining hoe je je cliënt kan coachen, uitdagen, stimuleren, motiveren en ondersteunen om zijn gewenste doelen te halen.
Verder leren we in deze basistraining hoe je je cliënt kan coachen, uitdagen, stimuleren, motiveren en ondersteunen om zijn gewenste doelen te halen.
  

Klein

Modules Trainingsacteren


Hieronder een korte beschrijving van de 5 modules van deze beroepsopleiding.

 1. Afstemmen, schakelen, finetunen (dinsdag 19 november)
  Als trainingsacteur moet je je kunnen afstemmen, nauwkeurig aan kunnen voelen wat er nodig is om het juiste effect, het juiste resultaat te kunnen behalen. In deze module oefenen we met fine-tunen, inleven, afstemmen en schakelen.

 2. Omgaan met Weerstand (do 21 november)
  Iedere trainer, coach en acteur is bang voor weerstand. Daarom deze module speciaal om te leren hoe je om kunt gaan met voor jou lastige situaties. Voor iedereen kan iets anders lastig zijn. Daarom kan je in deze module gericht oefenen met allerlei situaties waar je denkt moeite mee te hebben. 

 3. Improviseren en rollenspelen (vr 22 november)
  Binnen het bedrijfsleven is steeds meer vraag om mensen te leren improviseren en om te gaan met het hier en nu. In deze module leer je hoe je mensen kan begeleiden, wat theatersport inhoudt en hoe je de diverse tools kunt inzetten binnen bedrijfstrainingen.

 4. Trainen met het Enneagram (za 23 november)
  Het Enneagram is een eeuwenoud diagnostisch instrument. Men kan het Enneagram met name gebruiken om het zelfinzicht te vergroten. Het systeem is met name in deze tijd zeer doeltreffend voor het in kaart brengen van de menselijke verhoudingen, vooral in werksituaties. De afgelopen jaren hebben dan ook duizenden leidinggevenden over de hele wereld het Enneagram herontdekt als een zeer waardevol management instrument. 

  Het Enneagram is zeer praktisch hanteerbaar bij het nemen van beslissingen, het vormen en managen van teams, het voeren van evaluatiegesprekken, het coachen van mensen, het begrijpen en het oplossen van problemen en misverstanden op de werkvloer. Kennis hebben van het Enneagram is zeer waardevol als je werkzaam bent als trainer of coach, leidinggevende of trainingsacteur. Kortom voor iedereen die met mensen werkt is het Enneagram een openbaring. 

  Deze dag eindigt met het grote Enneagramdiner waar we tijdens een feestelijk diner op een ludieke manier kennismaken met de 9 types van het Enneagram, die in een theateract worden uitgebeeld.

 5. Spelen met thema’s (do 28 november)
  We improviseren op en rond een thema, regie, spelcarrousel, spelen in het hier en nu, spelen met creatieve werkvormen.

 6. Ontwikkel je eigen stijl (vr 29 november)
  In deze laatste module ontwikkel je je eigen stijl van spelen en acteren en onderzoek je waar precies je specialiteit en talenten als trainingsacteur liggen.

 7. Werken met agressie (di 3 december)
  Bij veel bedrijven is er steeds meer behoefte om hun personeel te trainen in het omgaan met agressie. In deze module maak je mee hoe zo'n training eruit ziet en gebruiken we een agressiemodel om je te leren wat het juiste gedrag is om agressie te laten de-escaleren en hoe je dit als trainingsacteur gebruikt binnen een agressietraining.Eindexamen

Voordat je eindexamen doet, voer je een aantal trainingsgesprekken, waarbij je persoonlijk begeleid wordt door één van de docenten, die je ook feedback geven. Je eindexamen is een gesprek van 30 min. 
Na afloop van je eindexamen krijg je je een erkend diploma, waarmee je direct als trainingsacteur professioneel aan de slag kan.


Klein

Alle data op een rij


Basisdagen

 • 2 Basisdagen (do 14 en vr 15 november)

Modules

 1. Afstemmen, schakelen, finetunen (di 19 november)
 2. Omgaan met Weerstand (do 21 november)
 3. Improviseren en rollenspelen (vr 22 november)
 4. Trainen met het Enneagram (za 23 november)
 5. Spelen met Thema's (do 28 november)
 6. Ontwikkel je eigen stijl (vr 29 november)
 7. Werken met agressie (di 3 december)

Eindexamen

 • Eindexamen Trainingsacteren (vr 6 december)

 


Algemene info

De studiebelasting is minimaal is 36 uur (incl. eindexamendag). Het instroomniveau van deze opleiding is MBO/HBO. Een examenpoging mag 1 keer worden herkanst. Dit wordt in overleg met de deelnemer gepland en afgesproken. Bij 36 lesuren krijg je een door SPOTCER erkend diploma waarmee je professioneel aan de slag kunt.

SPOTCER

Wij zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie SPOTCER. Deze organisatie controleert opleidingen en certificeert o.a. trainingsacteurs, maar helpt ook startende trainingsacteurs bij het zoeken van passende klanten. Daarnaast is onze opleiding ook erkend door de CRKBO. Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers. Een examenpoging mag 1 keer worden herkanst.

Hoe zet ik mijzelf in de markt?

De Academie organiseert in samenwerking met beroepsorganisatie SPOTCER voor iedereen die een erkend diploma heeft een gratis dag "hoe zet ik mijzelf als trainingsacteur in de markt". Op deze dag krijg je allerlei handige tips hoe je als ZZP-er voor jezelf kan beginnen of hoe je samen een groepspraktijk op kan zetten, hoe je aan klanten kan komen, etc. Daarnaast verzorgt SPOTCER in samenwerking met de Academie ook intervisiedagen voor startende trainingsacteurs. Ook deze "coaching on the job" is de eerste maanden na je eindexamen gratis.

Locatie en overnachten

De opleiding wordt gegeven in onze InspiratieKamers te Arnhem. Je kunt thuis overnachten, maar het is ook mogelijk in Arnhem. Er is een mogelijkheid van Basis-overnachten van "bed op slaapzaal" op de trainingslocatie. Voor wie wat meer luxe wil, kan ook Hotel Karel boeken. Dit is bij de InspiratieKamers om de hoek. 


Klein

Kosten opleiding trainingsacteren

 • € 3.900 als je de opleiding zelf betaalt of ZZP'er bent
 • € 4.250 als je werkgever of een instantie de opleiding voor je betaalt.

Je krijgt hiervoor 54 lesuren (2 Basisdagen, 5 modules en 2 Opleidingsdagen). Dit is precies het aantal lesuren, dat je nodig hebt om een erkend diploma van trainingsacteur te krijgen.   

Daarnaast kan je deelnemen aan de Extra module Marrakech. Deelname hieraan is gratis, behalve een vergoeding voor de verblijfskosten in Marrakech van € 75 per dag en je vliegticket dat je zelf moet betalen. Als je mee wil naar Marrakech, kan je dat in het inschrijfformulier onder "Opmerkingen" aangeven. 

Vergoeding Scholing

Veelal worden de kosten voor deze Trainersopleiding vergoed door de werkgever, maar er zijn ook al heel veel deelnemers die de opleiding vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject (en/of gesubsidieerd als deel van een reïntegratie- of omscholingstraject). Je kunt hierover navraag doen bij ons of bij de instantie die jou op dit moment begeleidt.

Klein

Klein

Adviesgesprek? 06-42898548

Wil je meer informatie of wil je weten of deze opleiding voor jou geschikt is, dan kan je bellen met één van onze opleidingsadviseurs (06-42898548 of 06-46432551) of een adviesgesprek aanvragen door hier te klikken. Je wordt dan teruggebeld door één van onze adviseurs. Het is ook mogelijk om een Skypegesprek of een telefonisch adviesgesprek aan te vragen. 

Maar mocht je zelf al gewoon overtuigd zijn, dat de opleiding geschikt voor je is, schrijf je dan zo snel mogelijk in. Je krijgt dan binnen 3 werkdagen bericht of wij je kunnen plaatsen.

Klein

Aanmelden

Om je aan te melden voor de opleiding Trainingsacteren klik je op Aanmelden en vul je het formulier in. Hierna krijg je automatisch een mailtje waarmee je je aanmelding dient te bevestigen. Daarna ontvang je een bevestiging met alle opleidingsinfo (locatie adres, tijden, etc.) en de factuur. Door dit formulier in te vullen en aan ons te versturen meldt u zich aan voor deze opleiding. 

Als je mee wil naar Marrakech, kan je dat in het inschrijfformulier in het veld "Opmerkingen" aangeven.