Opleiding Professioneel Trainer 2020

Klein

Klein

De opleiding tot Professioneel Trainer bestaat uit 2 Basisdagen, 1 Opleidingsdag en 4 modules naar keuze. Dit is het pakket (54 uur) wat je precies nodig hebt om een erkend Trainersdiploma te krijgen.

Daarnaast kan je gratis 4 extra modules kiezen als je je nog meer wil specialiseren. Deze 4 extra modules heb je dus in principe niet nodig om eindexamen te kunnen doen, maar zijn extra. Wil je daarnaast nog meer modules volgen, dan is dat mogelijk voor € 550 per extra module. Deze extra modules kan je ook nog na de opleiding los bijboeken.

Klein


Opleiding Professioneel Trainer 


2 Basisdagen

De opleiding start met 2 Basistrainersdagen. Tijdens deze dagen besteden we aandacht aan je persoonlijke competentieprofiel, aan je visie, aan je missie en aan je trainingsdoelen. Verder gaan we aan de slag met je basistrainersvaardigheden: hoe zet je mensen in beweging, hoe maak je een training interactief, hoe bouw je een sessie op, hoe ga je om met weerstand tijdens veranderingsprocessen en welke nieuwe interactieve werkvormen kun je daarbij gebruiken? Hoe ontwikkel je een eigen stijl van trainen en wat is innovatief trainen? Met behulp van een actieve, levende hersentest ontdek je waar je hersendominantie ligt en wat dit zegt over je kwaliteit als trainer. Je krijgt in deze dagen zicht op hoe je eigen kwaliteiten als trainer maximaal kan benutten.

Klein

Modules Professioneel Trainer

Wij bieden je hieronder 11 modules aan. Je kunt hiervan in deze opleiding 4 modules uitkiezen. Als je daar behoefte aan hebt, mag je daarnaast ook nog gratis 4 extra modules uitzoeken. Deze modules heb je dus in principe niet nodig om eindexamen te kunnen doen, maar zijn extra. Wil je daarnaast nog meer modules volgen, dan is dat mogelijk voor € 550 per extra module. Extra modules kan je ook nog na de opleiding los bijboeken. Hieronder volgen alle 12 modules waaruit je kan kiezen:

 1. Beelddenken en Visieontwikkeling: do 5 maart
  Je uit kunnen drukken in beelden wordt steeds belangrijker. Steeds vaker moet een idee in een beeld of in een serie beelden gepresenteerd worden in plaats van in een lijvig rapport. Deze realiteit eist van iedereen om zijn/haar ideeën om te kunnen zetten in aansprekende beelden. Vaak heeft één beeld of één plaatje meer impact dan tien bladzijden geschreven tekst en dit zal in de toekomst alleen maar meer het geval zijn.
  In deze module Creatief Denken krijgen de deelnemers informatie over het belang van beelden en beelddenken in deze tijd. Er wordt gebruik gemaakt van bijv. kaarten, kleuren, film en mindmappen. We besteden deze dag ook aandacht aan visieontwikkeling waarbij we technieken aanreiken om een persoonlijke of zakelijke visie vorm te geven.

 2. Innovatief Denken / InBox-denken: vr 6 maart
  In het blok Innovatief Denken besteden we uitgebreid aandacht aan InBox-denken, waarbij we – in tegenstelling tot OutBox-denken – binnen de bestaande probleemsituatie op zoek gaan naar oplossingen. Waar OutBox-denken vooral vrij en extreem denken stimuleert vanuit de rechterhersenhelft, is InBox-denken meer gericht op logisch en gestructureerd denken vanuit de linkerhersenhelft.  
  Ook behandelen we op deze dag verschillende InBox Tools voor Innovatie om bestaande producten, diensten en processen te innoveren en problemen op te lossen.

 3. Intuïtief Trainen: za 7 maart 
  Het is in deze tijd steeds belangrijker dat je gebruik leert maken van je intuïtie. In deze module leer je hoe je meer en meer kan luisteren naar je gevoel, hoe je je eigen intuïtie meer kan ontwikkelen en hoe je  je intuïtieve vermogens van een ander kan aanwakkeren.
  Intuïtief Trainen is een vorm van begeleiding waarbij het intuïtieve vermogen van de mens ruimte krijgt om samen te werken met het praktische en verstandelijke. Bij Intuïtief Coachen leer je spelenderwijs gebruik te maken van je intuïtieve vermogens. De één heeft hier meer aanleg voor dan de ander, maar als je intuïtie en aanvoelend vermogen sterk ontwikkeld is, kan dit je veel opleveren. Je leert in deze vorm van coachen werken met visualisatie en beelden. Niet iedereen is in staat om zijn gevoelens en gedachten goed onder woorden te brengen. Daarom zijn intuïtieve  werkvormen zeer geschikt om bij deze vorm van coachen in te zetten. We werken met beelden, vormen, kleuren, foto’s, film, muziek e.d. om innerlijke beelden tot uitdrukking te brengen.

 4. Doel en oplossingsgericht Trainen: do 19 maart
  Bij oplossingsgericht coachen gaat het er niet om wat er niet goed gaat, maar juist wat wel goed gaat. Oplossingsgericht coachen richt zich dus direct op de oplossing en op het doel zonder zich op het probleem te richten. Analyseren van wat wel werkt, wat wel goed gaat, wat wel resultaat oplevert en wat het doel precies is, is de essentie van oplossingsgericht coachen. Het resultaat van oplossingsgericht werken is, dat mensen vaak in snel tempo weer gebruik kunnen maken van hun eigen hulpbronnen en hun zelfvertrouwen terug kunnen vinden. Ze zien hun doel weer helder voor ogen en hebben de energie weer terug om dat bereiken wat ze van plan waren.
  In deze module leer je als coach oplossingsgericht vragen te stellen, fris te kijken en te analyseren welke ingrediënten personen en teams in hun ontwikkeling kunnen helpen.

 5. Systemisch Trainen: vrij 20 maart
  Systemen zijn magische netten van energie. Vaak zijn we ons niet of nauwelijks bewust hoe belangrijk de plek is die we ten opzichte van elkaar in een systeem innemen. Iedereen maakt deel uit van verschillende systemen, waarin je steeds een andere positie lijkt in te nemen: je familie-systeem, het systeem van je werkomgeving, je sociale systeem, etc.
  Je kunt ook onbewust gevangen zitten in een systeem of onbewust een ander gevangen houden. Dan zet je energie vast in de verwachtingen en beelden die je van elkaar vastgezet hebt. Met systemisch werk kan je deze energieën losmaken. Dit betekent vaak dat er heel veel energie kan vrijkomen om nieuwe wegen te bewandelen en nieuwe plannen uit te voeren.
  In deze module leer je systemisch werk te begeleiden. We werken zowel met familie-opstellingen als organisatie-opstellingen, abstracte opstellingen, flits-opstellingen, maar ook systemisch werk met bord-opstellingen.

 6. Opbouw van een Creatief Denksessie en wanneer welke Tool: vr 20 maart
  We besteden deze dag aan de vraag wanneer je welke tool inzet en waarom. We bespreken veel vraagstellingen die we in de praktijk bij onze klanten tegen zijn gekomen en we oefenen met verschillende tools om erachter te komen welke tools wel en welke niet geschikt zijn voor de betreffende vraagstelling. Deze dag leer je ook hoe je een sessie opbouwt en besteden we aandacht aan verschillende situaties die je kan tegenkomen als je brainstormsessies begeleidt: wat doe je met weerstand in een groep, hoe kan je de energie hoog houden, hoe ga je om met kritiek, groepsdynamica, groepsprocessen, presentatie en persoonlijke uitstraling.

 7. Creatief Trainen: za 21 maart
  In deze module leer je hoe je als coach interactieve, creatieve media kunt integreren binnen coachingsessies. Er wordt gewerkt met verschillende creatieve werkvormen zoals bijv. beelddenken, kunst, kleuren, schilderen, tekenen, muziek, film, fotografie, theater, koken en andere creatieve vormen, die een coachingssessie kunnen verrijken en die je in kunt zetten om creatieve output te stimuleren.
  Je leert in deze module hoe en wanneer je creatieve sessies kunt inzetten binnen coaching en welke werkvormen je hierbij kunt gebruiken.

 8. Inspirerend Trainen: do 26 maart
  Voor een coach is het belangrijk om ook een stukje inspiratie mee te geven. Inspiratie is voeding voor de geest en vormt vaak de eerste zaadjes om mensen in beweging te krijgen. In deze module leer je hoe je mensen kunt inspireren, kunt motiveren, kunt enthousiasmeren en in beweging kunt zetten. Je maakt hierbij gebruik van verhalen, beelden, metaforen.
  Ook maken we in deze module gebruik van Creatieregie en de Future Focus Field methode, waarmee je samen met degenen die je coacht nieuwe toekomstbeelden kunt creëren. Met behulp van inspirerende werkvormen worden nieuwe ideeën, idealen en wegen ontdekt, waardoor de geest gevoed en gemotiveerd kan worden in een bepaalde richting.

 9. Tranformerend Trainen: vr 27 maart
  Fundamentele transformatie is een verandering van binnenuit, waardoor een vernieuwde visie en beleving gaan ontstaan. Bij transformatie gaat het erom dat denken, voelen en handelen op één lijn gebracht worden, zodat er een verandering van binnenuit kan ontstaan. Een verandering die onomkeerbaar is.
  In deze module leer je wat transformerend coachen inhoudt, wat tijdslijnen zijn en transformatiepunten en leer hoe je wezenlijk een bijdrage kunt gaan leveren aan de transformatie van jezelf en van anderen.

 10. Teams Trainen: vr 3 april
  Elk team is anders. Want een team heeft een karakter en met dat karakter moet je als coach aan de slag. In deze module leer je werken met teams, teams trainen, teams coachen, je leert verschillende teambuildingactiviteiten, maar je leert ook kijken naar de dynamiek van een team. Hoe werken ze samen, waar lopen ze vast, hoe kan dit team de maximale prestatie leveren, wat zijn de kwaliteiten van dit team, wat zijn de tekortkomingen en hoe kunnen ze zichzelf verbeteren?
  Door middel van verschillende teambuildingsactiviteiten leer je teams coachen, teams analyseren en feedback geven.

 11. Grensverleggend Trainen en Coachen: di 31 maart - za 4 april

  Dit is een module voor mensen die hun horizon willen verbreden en hun grenzen willen verleggen. We vliegen naar Marrakech, voeren gesprekken in het vliegtuig en komen aan in de stad van de Sprookjes van 1001 Nacht.
  Een trainingsmodule voor iedereen die wil weten of wonderen bestaan. Hoe maakbaar is het leven? Wat is transformerend trainen? Wat krijg je mee uit je verleden, je afkomst en je cultuur? Hoe geef je van daaruit creatief vorm aan je eigen leven? Een uitdagende, inspirerende module waarin transformerend en inspirerend trainen een belangrijke rol spelen. Voor mensen die iets bijzonders mee willen maken, ervarend willen leren en willen trainen op één van de meest inspirerende plaatsen op aarde.
  Tijdens je verblijf in Marrakech slaap je in een Riad midden in de Oude Stad. Er is een mooi dakterras met uitzicht op het Atlasgebergte, heerlijke plekken om gesprekken te voeren en ruime slaapkamers met eigen badkamer. 
  De vliegreis naar Marrakech moet je zelf betalen en zelf boeken, maar neem voor je de vlucht boekt nog even contact met ons op, want we vliegen gezamenlijk. Niet inbegrepen in deze module zijn de verblijfskosten van € 75 per dag. Dit bedrag is incl. je verblijf in de Riad, transport van en naar het vliegveld, 3 maaltijden per dag en alle drankjes.  Opleidingsdag

De opleidingsdag zitten vlak voor het examen en is erop gericht je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Je kunt op deze dag ook vragen stellen aan de docenten en onderzoeken op welk vlak je nog hulp nodig hebt of dingen wil leren.

Ook zijn er trainingsacteurs die je helpen om in de praktijk te oefenen met het voeren van gesprekken, het doen van presentaties of het geven van trainingen. 

Opleidingsdag: Trainen met het Enneagram (za 28 maart)
Het Enneagram is een eeuwenoud diagnostisch instrument. Men kan het Enneagram met name gebruiken om het zelfinzicht te vergroten. Het systeem is met name in deze tijd zeer doeltreffend voor het in kaart brengen van de menselijke verhoudingen, vooral in werksituaties. De afgelopen jaren hebben dan ook duizenden leidinggevenden over de hele wereld het Enneagram herontdekt als een zeer waardevol management instrument. 


Het Enneagram is zeer praktisch hanteerbaar bij het nemen van beslissingen, het vormen en managen van teams, het voeren van evaluatiegesprekken, het coachen van mensen, het begrijpen en het oplossen van problemen en misverstanden op de werkvloer. Kennis hebben van het Enneagram is zeer waardevol als je werkzaam bent als trainer of coach, leidinggevende of trainingsacteur. Kortom voor iedereen die met mensen werkt is het Enneagram een openbaring. 

Deze dag eindigt met het grote Enneagramdiner waar we tijdens een feestelijk diner op een ludieke manier kennismaken met de 9 types van het Enneagram, die in een theateract worden uitgebeeld.
 

Afstuderen en Eindexamen

Als afsluiting van je opleiding maak je alleen of samen met iemand anders een eigen workshop. Hierbij krijg je een begeleider van de Academie, die dit proces ondersteunt.

Stages

Naast de Basisvorming, de bouwstenen en de weekenden, verwachten wij van de deelnemers dat zij een aantal dagdelen praktijkstage lopen op de werkvloer. De Academie regelt deze stages voor de deelnemers met Inspiration Company.

Klein

Alle data op een rij


Basisdagen

 • Basisdagen Instroom 1: do 30 en vr 31 januari 2020;
 • Basisdagen Instroom 2: do 27 en vr 28 februari 2020;

Modules

 1. Beelddenken en Visieontwikkeling: do 5 maart
 2. Innovatief Denken / InBox Denken: vr 6 maart
 3. Intuïtief Trainen: za 7 maart
 4. Doel en oplossingsgericht Coachen: do 19 maart
 5. Systemisch Trainenvr 20 maart
 6. Opbouw van een Creatief Denksessie en wanneer welk tool: vr 20 maart
 7. Creatief Trainen: za 21 maart
 8. Inspirerend Trainen: do 26 maart
 9. Transformerend Trainen: vr 27 maart
 10. Teams Trainen: vr 3 april
 11. Grensverleggend Trainen: di 31 maart - za 4 april

Opleidingsdag

 • Trainen met het Enneagram: za 28 maart

Eindexamen

 • Examen-oefendag en Eindexamens van deze Trainersopleiding: do 16, vr 17 en za 18 aprilNa de opleiding tot Professioneel Trainer

 • je bent in staat mensen in beweging te zetten en te begeleiden bij veranderingsprocessen;
 • je hebt een nieuwe visie op trainen ontwikkeld;
 • je kent veel interactieve werkvormen en bent in staat hiermee te improviseren;
 • je kent je eigen passie, je kracht en je talenten en hebt ontdekt wat jouw stijl van trainen is;
 • je hebt kennis van groepsprocessen en energieën, weet hoe je omgaat met weerstand en onverwachte interventies;
 • je bent in staat je eigen trainingen en workshops te ontwerpen en te ontwikkelen;
 • je hebt praktijkervaring opgedaan op de werkvloer bij een groot trainingsbureau. Je kent hierdoor de nieuwste ontwikkelingen en trends;
 • je hebt je eigen trainingsworkshop ontwikkeld en neergezet (en kunt deze eventueel al komend jaar in de markt gaan zetten)
 • je kunt gecertificeerd worden bij SPOTCER, één van de grootste beroepsorganisaties en netwerken voor trainers en coachen.
    

Klein

Algemene info

De studiebelasting is minimaal is 54 uur (eindexamendag niet meegerekend). Het instroomniveau van deze opleiding is MBO/HBO. Een examenpoging mag 1 keer worden herkanst. Dit wordt in overleg met de deelnemer gepland en afgesproken. Bij 54 lesuren krijg je een door SPOTCER erkend diploma waarmee je professioneel aan de slag kunt.

SPOTCER

Wij zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie SPOTCER. Deze organisatie controleert trainers- en coachopleidingen, maar helpt ook startende trainers bij het zoeken van passende klanten. 

Hoe zet ik mijzelf in de markt?

De Academie organiseert in samenwerking met beroepsorganisatie SPOTCER voor iedereen die een erkend diploma heeft een workshop "hoe zet ik mijzelf in de markt". Op deze dag krijg je allerlei handige tips hoe je als ZZP-er voor jezelf kan beginnen of hoe je samen een groepspraktijk op kan zetten, hoe je aan klanten kan komen, etc. Daarnaast verzorgt SPOTCER in samenwerking met de Academie ook intervisiedagen voor startende trainers en coaches. Ook deze "coaching on the job" is de eerste maanden na je eindexamen gratis.Locatie en overnachten

De opleiding wordt gegeven in onze InspiratieKamers te Arnhem. Je kunt thuis overnachten, maar het is ook mogelijk om in Arnhem te overnachten. Er is een mogelijkheid voor Basis-overnachten van "bed op slaapzaal" op de trainingslocatie. Voor wie wat meer luxe wil, kan ook bij Hotel Karel boeken. Dit is bij de InspiratieKamers om de hoek.

 

Klein

Kosten opleiding professioneel trainer

 • € 4.950 als je de opleiding zelf betaalt of ZZP'er bent
 • € 5.400 als je werkgever of een instantie de opleiding voor je betaalt.

Je krijgt hiervoor 54 lesuren (2 Basisdagen, 1 Opleidingsdag en 4 modules naar keuze). Dit is precies het aantal lesuren dat je nodig hebt om een erkend trainersdiploma te krijgen. Daarnaast kun je gratis 4 extra modules kiezen, als je je nog verder wil specialiseren. Overige modules kosten € 550 per module. Deze modules kan je ook na je opleiding los boeken. 

Modules bij inschrijving opgeven

Je kan in het inschrijfformulier bij het veld "Opmerkingen" aangeven:

 • welke 4 modules je bij deze opleiding kiest
 • welke andere modules je erbij kiest (4 extra modules zijn gratis, daarboven betaal je € 550 per module).
Vergoeding Scholing

Veelal worden de kosten voor deze Trainersopleiding vergoed door de werkgever, maar er zijn ook al heel veel deelnemers die de opleiding vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject (en/of gesubsidieerd als deel van een reïntegratie- of omscholingstraject). Je kunt hierover navraag doen bij ons of bij de instantie die jou op dit moment begeleidt.

Klein

Klein

Adviesgesprek? 06-42898548

Wil je meer informatie of wil je weten of deze opleiding voor jou geschikt is, dan kan je bellen met één van onze opleidingsadviseurs (06-42898548 of 06-46432551) of een adviesgesprek aanvragen door hier te klikken. Je wordt dan teruggebeld door één van onze adviseurs. Het is ook mogelijk om een Skype-gesprek of een telefonisch adviesgesprek aan te vragen. 

Maar mocht je zelf al gewoon overtuigd zijn, dat de opleiding geschikt voor je is, schrijf je dan zo snel mogelijk in. Je krijgt dan binnen 3 werkdagen bericht of wij je kunnen plaatsen.

Klein

Aanmelden

Om je aan te melden voor de opleiding Professioneel Trainer klik je op Aanmelden en vul je het formulier in. Hierna krijg je automatisch een mailtje waarmee je je aanmelding dient te bevestigen. Daarna ontvang je een bevestiging met alle opleidingsinfo (locatie adres, tijden, etc.) en de factuur. Door dit formulier in te vullen en aan ons te versturen meld je je aan voor deze opleiding. 

Modules bij inschrijving opgeven

Je kan in het inschrijfformulier in het veld "Opmerkingen" aangeven:

 • welke 4 modules je bij deze opleiding kiest
 • welke andere modules je erbij kiest (4 extra modules zijn gratis, daarboven betaal je € 550 per module).