Opleiding Professioneel Trainer

Professioneel Trainer 

De Opleiding Professioneel Trainer is op dit moment de meest toonaangevende opleiding op dit gebied in Nederland. Je leert er de basisvaardigheden van trainen en je leert er interactief, patroondoorberekend, vernieuwend en verdiepend trainen.

De opleiding is er met name op gericht om jouw specifieke talent als trainer te ontdekken en je eigen stijl van trainen te ontwikkelen. Je leert allerlei tools, nieuwe creatieve denktechnieken en creatieve middelen om mensen op een interactieve, vernieuwende manier te trainen en/of te begeleiden bij veranderings- en transformatieprocessen en bij innovatieve trajecten of reorganisaties.

Kortom je leert nieuwe manieren om mensen in beweging te krijgen. Om deel te nemen aan deze trainersopleiding moet je wel bereid zijn om oude denkpatronen los te laten en een nieuwe visie op trainen te ontwikkelen.

Resultaat van de opleiding

 • je bent in staat mensen in beweging te zetten en te begeleiden bij veranderings-processen; 
 • je hebt een nieuwe visie op trainen en coachen ontwikkeld;
 • je kent veel interactieve werkvormen en bent in staat hiermee te improviseren;
 • je kent je eigen passie, je kracht en je talenten en hebt ontdekt wat jouw stijl van trainen is;
 • je hebt kennis van groepsprocessen en energieën, weet hoe je omgaat met weerstand en onverwachte interventies;
 • je bent in staat je eigen trainingen en workshops te ontwerpen en te ontwikkelen;
 • je hebt praktijkervaring opgedaan op de werkvloer bij een groot trainingsbureau. Je kent hierdoor de nieuwste ontwikkelingen en trends;
 • je hebt je eigen trainingsworkshop ontwikkeld en neergezet (en kunt deze eventueel al komend jaar in de markt gaan zetten)
 • je kunt gecertificeerd worden bij SPOTCER, één van de grootste beroepsorganisaties en netwerken voor trainers en coachen.

de Opleiding 


Startdatum: za 13 januari 2018


Alle data: 

 • Basistrainersvaardigheden (13 en 14 jan)
 • Oplossingsgericht Trainen (20 jan)
 • Creatief Denken ( 27 jan)
 • Teams Coachen (3 feb)
 • Trainen met games ( 10 feb)
 • Visieontwikkeling (17 feb)
 • Communicatie, trainen met acteurs ( 24 feb)
 • Creatieregie ( 2 maart)
 • Werken met het Enneagram , inclusief diner (17 maart)
 • optioneel: Grensverleggend Trainen en Coachen (Marrakech 21-24 maart)
 • Examen-oefendag (21 april)
 • Eindexamen (22 april) 

Om een erkend diploma te krijgen, heb je 55 lesuren nodig. Deze opleiding omvat 60 lesuren, zodat je hiermee voldoende lesuren hebt en je diploma ook erkend wordt door beroepsorganisatie SPOTCER. Extra voordeel van deze beroepsopleiding boven andere opleidingen is, dat je ook de mogelijkheid krijgt om stage op de werkvloer te lopen bij grote bedrijven (bij trainingsbureau Inspiration Company).

 

de Modules


1. Basistrainersvaardigheden (13 en 14 januari) 

Tijdens deze eerste 2 dagen besteden we aandacht aan je persoonlijke competentieprofiel, aan je visie, aan je missie en aan je trainingsdoelen. Verder gaan we aan de slag met basis-trainersvaardigheden: hoe zet je mensen in beweging, hoe maak je een training interactief, hoe bouw je een sessie op, hoe ga je om met weerstand tijdens veranderingsprocessen en welke nieuwe interactieve werkvormen kun je daarbij gebruiken? Hoe ontwikkel je een eigen stijl van trainen, wat is innovatief trainen en waar liggen je persoonlijke talenten en kwaliteiten als trainer en hoe kan je die maximaal benutten?

2. Oplossingsgericht Trainen (20 januari) 

Bij oplossingsgericht trainen gaat het er niet om wat er niet goed gaat, maar juist wat wel goed gaat. Oplossingsgericht trainen en coachen richt zich dus direct op de oplossing zonder zich op het probleem te richten. Analyseren van wat wel werkt, wat wel goed gaat, wat wel resultaat oplevert, is de essentie van oplossingsgericht trainen en coachen. Het resultaat van oplossingsgericht werken is, dat cliënten vaak in snel tempo weer gebruik kunnen maken van hun eigen hulpbronnen en hun zelfvertrouwen terug kunnen vinden. In dit blok leer je als trainer oplossingsgericht vragen te stellen, fris te kijken en te analyseren welke ingrediënten personen en teams in hun ontwikkeling kunnen helpen.

3. Creatief Denken (27 januari)

 In dit blok leer je de basisprincipes van Creatief Denken en een aantal concrete tools om out of the box en buiten de gebaande paden te denken. We werken daarbij met de TotalBrainBox-methode, een manier van Creatief Denken die we zelf ontwikkeld hebben en in 2009 door de Universiteit van Twente is gecertificeerd. De methode kent meer dan 100 verschillende tools. Je leert in dit blok een aantal breed inzetbare denktechnieken, waarmee je direct patroon doorbrekend kan denken en veel nieuwe ideeën kan genereren, waar je anders niet op zou komen.

4. Teamcoachen  (3 februari) 

Een coach zet mensen in beweging, creëert ervaringen en is bereid risico's te nemen. Coachen is een vak van deze tijd. Een vak dat je kunt leren en waarin je je eigen stijl kunt ontwikkelen. We werken vanuit het Inspiration-Coaching-model. We besteden aandacht aan resultaatgericht coachen, individueel coachen, team coaching, feedback geven, coaching op gedrag, opvattingen, keuzes en drijfveren.

5. Trainen met Games (10 februari)

Door trainingen te gieten in een spelvorm en gebruik te maken van het competitie-element worden trainingen spannender voor de deelnemers. Het spel- en competitie-element geeft aan veel mensen een extra dimensie. In deze module leer je hoe je games kunt inzetten in je trainingen, wat voor soort games er zijn, en hoe je deelnemers echt ervarend dingen kunt leren door middel van een game. Ook gaan we kijken wat voor rol het competitie-element heeft, hoe je mensen kunt uitdagen, in beweging kunt zetten om d.m.v. “spel”,  “doen”, “in actie komen”, en ”ervaren”.Je leert in deze module verschillende trainings-games en hoe, wanneer, en waarvoor je ze kunt inzetten 

6. Visieontwikkeling (17 februari)

In dit blok leer je op welke manier je een visie voor een organisatie kan opbouwen die gedragen wordt door de mensen die bij die organisatie werken. Verder leer je een aantal tools waarmee je een visie kan afstemmen op de te verwachten ontwikkelingen en trends waar de organisatie mee te maken krijgt. 

7. Communicatietraining met acteurs (24 februari

In deze module leer je als trainer werken met acteurs. Hoe en wanneer kun je gebruik maken van trainingsacteurs. Je gaat als trainer de deelnemers veel verschillende situaties laten oefenen met een acteur. Je leert wat de juiste input is, wanneer je in moet grijpen en hoe en wanneer je feedback moet geven. We laten de deelnemers oefenen in verschillende communicatiestijlen en in verschillende situaties bijvoorbeeld: slecht-nieuws-gesprekken, klachtenafhandeling, omgaan met agressie enz.Door het werken met acteurs krijgen de deelnemers zicht op hoe ze over komen, en wat voor effect hun gedrag heeft op een cliënt.

8. Creatieregie (2 maart)

Is het leven maakbaar? Of niet? Kunnen we de toekomst voorspellen? Of overkomt de toekomst ons? Veel grote bedrijven moeten zich richten op de toekomst. Welke nieuwe trends komen er aan, hoe bereiden we ons daar op voor, en wat willen wij zelf als bedrijf, als organisatie, maar ook als persoon uit onze toekomst halen? In hoeverre is het mogelijk om invloed uit te oefenen op onze eigen toekomst? Wat hebben we wel, en wat hebben we niet in de hand? Hoe kunnen we wensen werkelijkheid laten worden? Dromen waarmaken? Vernieuwende ideeën werkelijkheid laten worden, wat is hier voor nodig?

In deze training leer je oefeningen om deelnemers bezig te laten zijn met hun eigen toekomst of de toekomst van het bedrijf. We werken met scenario-interviews en we behandelen de FutureFocusField-methode. Verder krijgen de deelnemers diverse creatietechnieken aangereikt.

9. Werken met het Enneagram + Enneagramdiner (17 maart)

Het Enneagram is een eeuwenoud diagnostisch instrument. Men kan het Enneagram gebruiken om het zelfinzicht te vergroten. Het systeem is met name in deze tijd doeltreffend voor het in kaart brengen van de menselijke verhoudingen, vooral in werksituaties. De afgelopen jaren hebben dan ook duizenden leidinggevenden over de hele wereld het Enneagram herontdekt als een zeer waardevol management instrument. 
Het Enneagram is zeer praktisch hanteerbaar bij het nemen van beslissingen, het vormen en managen van teams, het voeren van evaluatiegesprekken, het coachen van mensen, het begrijpen en het oplossen van problemen en misverstanden op de werkvloer. Kennis hebben van het Enneagram is zeer waardevol als je werkzaam bent als trainer.

De dag eindigt met het grote Enneagramdiner waar we tijdens een feestelijk diner op een ludieke manier kennismaken met de 9 types van het Enneagram, die in een theater act worden uitgebeeld. 

10. optioneel: Grensverleggend Trainen (21 - 24 maart)

Degenen die dat willen kunnen een extra bouwsteen Grensverleggend Trainen bijboeken. In deze bouwsteen gaan we onze horizon verbreden en letterlijk en figuurlijk over de grens. We vliegen naar Marrakech, voeren gesprekken in het vliegtuig en komen aan in de stad van de Sprookjes van 1001 Nacht. Een trainingsmodule voor iedereen die wil weten of wonderen bestaan. Hoe maakbaar is het leven? Wat is transformerend trainen? Wat krijg je mee uit je verleden, je afkomst en je cultuur? Hoe geef je van daaruit creatief vorm aan je eigen leven? 
Een uitdagende, inspirerende module waarin transformerend en inspirerend trainen een belangrijke rol spelen. Voor mensen die iets bijzonders mee willen maken, ervarend willen leren en willen trainen op één van de meest inspirende plaatsen op aarde. 
Tijdens je verblijf in Marrakech slaap je in een Riad midden in de Oude Stad. Er is een mooi dakterras met uitzicht op het Atlasgebergte, heerlijke plekken om gesprekken te voeren en ruime slaapkamers met eigen badkamer. De vliegreis naar Marrakech moet je zelf betalen en zelf boeken, maar neem voor je de vlucht boekt nog even contact met ons op, want we vliegen gezamenlijk. Niet inbegrepen in de prijs zijn de verblijfskosten van €75 per dag. Dit bedrag is incl. verblijf, en eten.

Examens en oefendag

Op zaterdag 21 april is er voor een oefendag voor de eindexamens op zondag 22 april plaatsvinden. Tijdens deze dag doe je examen met een eigen korte workshop die je zelf of samen met iemand maakt en daar gaat geven. Hierbij krijg je van ons een persoonlijke begeleider, die je helpt om de workshop neer te zetten. 

Aan het einde van deze dag krijg je een certificaat waarmee je als trainer aan de slag kan en waarmee je toegang krijgt tot de Verdiepingsopleidingen (zie onderaan deze bladzijde).

Algemene info

Het studiemateriaal is gratis en wordt op de eerste dag van de opleiding verstrekt. Na het goed afleggen van het eindexamen, ontvang je een certificaat van de Academie voor Innovatief Trainen. Het certificaat van de Academie voor Innovatief Trainen is de laatste jaren erg in trek, omdat trainers afgestudeerd aan de opleiding zeer gewild zijn, met name bij het begeleiden van veranderingsprocessen, innovatieve processen en het ontwikkelen van nieuwe creatieve ideeën.

Een examenpoging mag eventueel 1 keer worden herkanst. Dit wordt in overleg met de deelnemer gepland en afgesproken. Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers. De studiebelasting van deze opleiding is in totaal ong. 75 uur (incl. alle opleidingsdagen en het voorbereiden van de eindexamenworkshop aan het einde van de opleiding).

Stages

Het is mogelijk voor de deelnemers van deze opleiding om een aantal dagdelen praktijkstage te lopen op de werkvloer. De Academie regelt deze stages met trainingsbureau Inspiration Company.

Coaching

Ook is het mogelijk om dit jaar persoonlijk gecoacht te worden. Je krijgt dan een professionele coach waarmee je elke 6 weken een gesprek voert. Coachinggesprekken zijn gericht op het behalen van de door jou gewenste doelen. Een vaste professionele coach, gedurende de opleiding kost € 500.-

 

Locatie en lestijden

Alle dagen van deze opleiding vinden plaats in onze InspiratieKamers te Arnhem, behalve natuurlijk de module Grensverleggend Trainen in Marrakech en het weekend Inspireren kun je Leren in Bant.

De lesdagen zijn van 10:00 - 13:00 uur en van 14:00 - 17:00 uur.

Overnachtingen

Tijdens de opleidingsdagen in Arnhem kun je - als je dat wilt - overnachten in Hotel Modez in Arnhem, op loopafstand van de InspiratieKamers. Dit trendy hotel heeft 20 kamers, die elk op eigenwijze zijn ingericht en gestyled door een beroemde Nederlandse modeontwerper en vormgever. Kosten voor een overnachting bij Modez bedragen ong. € 90.- p.p. per nacht. Boeken bij Modez kan via de website van Modez of door te bellen 026-4420993.
De overnachtingskosten bij Hotel Modez zijn niet in de opleidingsprijs inbegrepen. Uiteraard kun je je overnachting zelf ook op een andere manier regelen of gewoon thuis gaan slapen natuurlijk.

Certificering

Behalve dat wij als Academie gecertificeerd zijn bij de CRKBO zijn wij als Academie ook aangesloten bij de beroepsorganisatiebij SPOTCER. Deze beroepsorganisatie certificeert niet alleen onze diploma’s, maar biedt ook de gelegenheid aan afgestudeerden om deel uit te maken van een landelijk netwerk waarop je je kan profileren om gevonden te worden door nieuwe klanten.

Specialisatie-opleidingen en Masters 

Wie zich na de Basisopleiding tot Trainer verder wil specialiseren kan dat doen in een specialisatieopleiding van 8 dagdelen (4 dagen). Er zijn 5 verschillende specialisatie-opleidingen en één Persoonlijke Specialisatie waarin je zelf een keuze maakt uit de modules waarin jij je wil specialiseren en die dus aansluiten bij jouw interesse, kwaliteiten en expertise.

Je kunt alleen aan de Specialisatie-modules deelnemen als je gediplomeerd Professioneel Trainer bent en bij ons de Opleiding Professioneel Trainer gevolgd hebt met erkend diploma. De specialisaties die wij bieden zijn op hoog niveau en worden toegevoegd aan je trainersdiploma en gecertificeerd door Spotcer. Voor alle erkende specialisaties heb je minimaal 22 lesuren nodig.

Voor meer info klik op Specialisatie-opleidingen.

Na de Verdiepingsopleidingen kan je je ook nog specialiseren in één van de Masters zoals de Masterclass Creatief Denken in Dubai, Berlijn of Barcelona, de Masterclass Enneagram in Ibiza, in Barcelona en Marrakech, Masterclass Transformatie in Dubai/India of in de Sahara.

 

Je betaalt voor de Opleiding Professioneel Trainer:

 • € 3.350.-. als je de opleiding zelf betaalt of ZZP-er bent (je hoeft dan geen BTW te betalen, omdat we een CRKBO geregistreerde opleiding zijn).
 • € 3.950.-. (excl. BTW), als je werkgever of een instantie de opleiding betaalt. 

Vergoeding scholing

Veelal worden de kosten voor deze opleiding vergoed door de werkgever, maar er zijn ook al veel deelnemers die de opleiding vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject (en/of gesubsidieerd als deel van een reïntegratie- of omscholingstraject). Je kunt hierover navraag doen bij ons of bij de instantie die jou op dit moment begeleidt.

Werkgever

Van ongeveer 50% van onze cursisten wordt de opleiding betaald door de werkgever. Mocht dit in jouw geval zo zijn, dan is het ook mogelijk om een gesprek aan te vragen op je werk. Onze opleidingsmentor komt dan naar jullie bedrijf toe om samen aan je werkgever of leidinggevende uit te leggen wat de opleiding precies inhoudt en samen te bepalen welke bouwstenen je het best kunt volgen met het oog op het doel dat jullie met deze opleiding voor ogen hebben.

Omscholing of re-integratie

Ook wordt de opleiding vaak aangeboden als onderdeel van een omscholings- of re-integratietraject voor mensen die echt een nieuw vak moeten gaan leren. De opleiding wordt vaak vergoed door de UWV. Dus als je in deze positie bent, informeer hiernaar.

ZZP-er

Voor de ongeveer 50
% van de mensen die de opleiding zelf betalen (in meerderheid ZZP-ers) is de opleiding goedkoper. Zij kunnen de opleiding ook gebruiken om een waardevol eigen product in de vorm van een workshop/training te maken, die zij na hun opleiding zelf in de markt kunnen gaan zetten.

Adviesgesprek? 06-42898548

Wil je meer informatie of wil je weten of deze opleiding voor jou geschikt is, dan kan je bellen met één van onze opleidingsadviseurs (06-42898548) of een adviesgesprek aanvragen door hier te klikken. Je wordt dan teruggebeld door één van onze adviseurs. Het is ook mogelijk om een Skypegesprek of een telefonisch adviesgesprek aan te vragen. 

Maar mocht je zelf al gewoon overtuigd zijn, dat de opleiding geschikt voor je is, schrijf je dan zo snel mogelijk in. Je krijgt dan binnen 3 werkdagen bericht of wij je kunnen plaatsen.

Je kunt je voor deze trainersopleiding nu al inschrijven door te klikken op  Inschrijven Opleiding Professioneel Trainer te klikken.

Mocht je nog eerder willen starten?  In november start ook nog een TrainersIntensive. Met deze opleiding kan je in één week trainer worden. En deze opleiding start op al maandag 20 november.