Beroepsopleiding Professioneel Trainer

Klein

Klein

De Opleiding tot Professioneel Trainer bestaat uit:

 1. 2 Basisopleidingsdagen 
 2. 4 dagen Verdiepingsmodules met keuzevakken (2 x 2 dagen) 
 3. 2 Eindexamendagen (oefendag + examendag)
Optioneel: Grensverleggend Trainen in Marrakech (4 dagen)

 

Beroepsopleiding Professioneel Trainer 

De Opleiding Professioneel Trainer van de Academie is op dit moment de meest toonaangevende opleiding op dit gebied in Nederland. Je leert er de basisvaardigheden van trainen en je leert er interactief, patroon doorbrekend, vernieuwend en verdiepend trainen.

De opleiding is er met name op gericht om jouw specifieke talent als trainer te ontdekken en je eigen stijl van trainen te ontwikkelen. De verdiepingsmodules bestaan daarom uit keuzevakken, waardoor je zelf kunt aangeven welke vakken interessant zijn voor jou als trainer. Je leert tijdens de opleiding een groot scala aan werkvormen, tools en denktechnieken om mensen te inspireren en op een interactieve, innovatief manier te trainen. Ook is deze opleiding heel geschikt om mensen te begeleiden bij veranderings- en transformatieprocessen en bij reorganisaties.

Kortom, je leert nieuwe manieren om mensen in beweging te krijgen. Om deel te nemen aan deze trainersopleiding moet je wel bereid zijn om oude denkpatronen los te laten en een nieuwe visie op trainen te ontwikkelen.

A. 2 Basisopleidingsdagen

De opleiding start met 2 Basistrainersdagen. Tijdens deze dagen besteden we aandacht aan je persoonlijke competentieprofiel, aan je visie, aan je missie en aan je trainingsdoelen. Verder gaan we aan de slag met basistrainersvaardigheden: hoe zet je mensen in beweging, hoe maak je een training interactief, hoe bouw je een sessie op, hoe ga je om met weerstand tijdens veranderingsprocessen en welke nieuwe interactieve werkvormen kun je daarbij gebruiken? Hoe ontwikkel je een eigen stijl van trainen, wat is innovatief trainen en waar liggen je persoonlijke talenten en kwaliteiten als trainer en hoe kun je die maximaal benutten?

B. Verdiepingsmodules

Naar aanleiding van jouw keuzevakken (zie hieronder), ga je 2 x 2 dagen intensief aan de slag met verschillende trainingsmethodes. Je geeft zelf aan van welke vakken je interesse hebben, bijv. creatief denken, communicatie,  teamcoaching, systemisch werk, oplossingsgericht trainen, etc. (zie de lijst hieronder).

Als je zelf nog niet specifiek een idee hebt welke vakken interessant voor jou zijn, kan je ook kiezen voor het Trainers-Inspiratie Pakket. Hiermee krijg je een introductie van allerlei trainerstechnieken en kun je onder leiding van onze docenten onderzoeken wat het beste bij jou past en wat je waarvoor kunt inzetten.

Trainersvakken

Gedurende de 4 moduledagen (2 x 2 dagen) kan je kiezen uit de nu volgende Trainersvakken. Dit kan je bij inschrijving aangeven:

1. Creatieve Werkvormen
2. Nieuwe Denktechnieken
3. Trainen met Games
4. Systemisch Werken (Trainen met opstellingen)
5. Rollenspellen spelen
6. Trainen met Trainingsacteurs
7. Leiderschapstrainingen
8. Teams coachen en trainen
9. Transformerend trainen
10. Oplossingsgericht trainen
11. Storytelling
12. Beelddenken en visueel trainen
13. Enneagram
14. Groepsdynamica en omgaan met weerstand
15. Mindmappen en Visueel Trainen
16. Brainstormen en Out of the Box Denken
17. Authentiek spreken en presenteren
18. Feedback en Persoonlijke Stijl
19. Intuïtieve ontwikkeling
20. Mindfulness en Meditatie
21. CreatieRegie

 


C. Eindexamen

Als afsluiting van je opleiding maak je – alleen of samen met iemand anders – een eigen workshop die je op je examendag gaat geven. Hiervoor krijg je van ons een persoonlijke begeleider, die je helpt om de workshop te ontwikkelen en neer te zetten. Op de examenoefendag kan je deze workshop oefenen, krijg je feedback en kan je die gebruiken om je workshop verder te verbeteren. Voor het eigenlijke examen kan je ook vrienden, familie en bekenden uitnodigen om aan je eindexamenworkshop deel te nemen.
Aan het einde van je examendag is de uitreiking van je trainersdiploma, waarmee je direct als trainer aan de slag kunt.

  

Optie: Grensverleggend Trainen Marrakech


Bij de opleiding inbegrepen is de module Grensverleggend Trainen/Coachen in Marrakech. Deze module is absoluut niet verplicht en ook niet noodzakelijk voor het eindexamen. Het is gewoon een gratis extraatje voor mensen die hun horizon willen verbreden en hun grenzen willen verleggen. We vliegen naar Marrakech, voeren gesprekken in het vliegtuig en komen aan in de stad van de Sprookjes van 1001 Nacht.

Een trainingsmodule voor iedereen die wil weten of wonderen bestaan. Hoe maakbaar is het leven? Wat is transformerend trainen? Wat krijg je mee uit je verleden, je afkomst en je cultuur? Hoe geef je van daaruit creatief vorm aan je eigen leven? Een uitdagende, inspirerende module waarin transformerend en inspirerend trainen een belangrijke rol spelen. Voor mensen die iets bijzonders mee willen maken, ervarend willen leren en willen trainen op één van de meest inspirerende plaatsen op aarde.

Tijdens je verblijf in Marrakech slaap je in een Riad midden in de Oude Stad. Er is een mooi dakterras met uitzicht op het Atlasgebergte, heerlijke plekken om gesprekken te voeren en ruime slaapkamers met eigen badkamer. 

De vliegreis naar Marrakech moet je zelf betalen en zelf boeken, maar neem voor je de vlucht boekt nog even contact met ons op, want we vliegen gezamenlijk. Niet inbegrepen in deze module zijn de verblijfskosten van € 75 per dag. Dit bedrag is incl. je verblijf in de Riad, transport van en naar het vliegveld, 3 maaltijden per dag en alle drankjes. 

Data

Najaar 2019

 

Na de opleiding tot Professioneel Trainer

 • je bent in staat mensen in beweging te zetten en te begeleiden bij veranderingsprocessen;
 • je hebt een nieuwe visie op trainen en coachen ontwikkeld;
 • je kent veel interactieve werkvormen en bent in staat hiermee te improviseren;
 • je kent je eigen passie, je kracht en je talenten en hebt ontdekt wat jouw stijl van trainen is;
 • je hebt kennis van groepsprocessen en energieën, weet hoe je omgaat met weerstand en onverwachte interventies;
 • je bent in staat je eigen trainingen en workshops te ontwerpen en te ontwikkelen;
 • je hebt praktijkervaring opgedaan op de werkvloer bij een groot trainingsbureau. Je kent hierdoor de nieuwste ontwikkelingen en trends;
 • je hebt je eigen trainingsworkshop ontwikkeld en neergezet (en kunt deze eventueel al komend jaar in de markt gaan zetten)
 • je kunt gecertificeerd worden bij SPOTCER, één van de grootste beroepsorganisaties en netwerken voor trainers en coachen.
   

Data

 1. Start: de eerstvolgende Trainersopleiding gaat van start op vr 8 en za 9 maart 2019.
 2. Verdiepingsmodules:
  • do 9 en vr 10 mei 2019
  • do 16 en vr 17 mei 2019
 3. Optionele module Grensverleggend Trainen/Coachen in Marrakech.
 4. Eindexamendagen
  • Eindexamen: za 25 mei 2019Basisopleiding Trainen

Het is ook mogelijk om alleen de 2 Basisdagen van deze opleiding te volgen. Dit speciaal voor mensen die professioneel opgeleid willen worden, maar geen tijd hebben voor een langer opleidingstraject. 

Tijdens de twee Basisdagen (5 dagdelen) leer je de basisvaardigheden van trainen. Je ervaart hoe je interactief, energiek en inspirerend kunt trainen. Je krijgt nieuwe innovatieve tools en werkvormen aangereikt en onderzoekt waar jouw kracht ligt en wat de stijl is die bij jou past. Je bent twee dagen in een inspirerende energieke omgeving waar je samen met een kleine groep aan de slag gaat om dit vak te leren.

Na de Basisopleiding

 • weet je waar je eigen talenten en tekortkomingen liggen;
 • heb je de basisvaardigheden om een goed trainingssessie te voeren;
 • heb je kennis van nieuwe werkvormen en methodes om mensen te inspireren;
 • heb je een nieuwe visie op trainen.

Je kan deze Basisopleiding dus ook als op zichzelf staande opleiding volgen en daarna op ieder willekeurig moment nog kiezen om door te stromen naar de volledige opleiding tot Professioneel  Trainer met een erkend diploma. Hiervoor heb je minimaal 36 lesuren nodig. Als je de Basisopleiding gedaan hebt wordt die gewoon meegeteld. Je volgt daarna dan nog 2 modules van 2 dagen met verschillende vakken naar keuze, die jij nodig hebt om je verder te ontwikkelen als trainer en je doet je eindexamen.  

 

Algemene info

De volledige opleiding is 36 uur (eindexamendag niet meegerekend). Bij 36 lesuren krijg je een door SPOTCER erkend diploma waarmee je professioneel aan de slag kunt. Je kunt deze opleiding als een geheel volgen, maar het is ook mogelijk om de Basisopleiding apart te volgen en later de verdiepingsmodules bij te boeken. 

Mocht je al trainer zijn, dan is het ook mogelijk om uitsluitend verdiepingsmodules te volgen. Het eindexamen met erkend diploma kan uitsluitend gedaan worden, als je 36 lesuren van de trainersopleiding van de Academie voor Innovatief Trainen gevolgd hebt. 
  

SPOTCER

Wij zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie SPOTCER. Deze organisatie controleert trainers- en coachopleidingen, maar helpt ook startende trainers en coaches bij het zoeken van passende klanten. Daarnaast is Deze Korte Opleiding tot Trainer/Coach ook erkend door de CRKBO.

Hoe zet ik mijzelf in de markt?

De Academie organiseert in samenwerking met beroepsorganisatie SPOTCER voor iedereen die een erkend diploma heeft een gratis dag "hoe zet ik mijzelf als trainer in de markt". Op deze dag krijg je allerlei handige tips hoe je als ZZP-er voor jezelf kan beginnen of hoe je samen een groepspraktijk op kan zetten, hoe je aan klanten kan komen, etc. Daarnaast verzorgt SPOTCER in samenwerking met de Academie ook intervisiedagen voor startende trainers. Ook deze "coaching on the job" is de eerste maanden na je eindexamen gratis.

Locatie en overnachten

De opleiding wordt gegeven in onze InspiratieKamers te Arnhem. Je kunt thuis overnachten, maar het is ook mogelijk om in Arnhem te overnachten. Er is een mogelijkheid voor Basis-overnachten van "bed op slaapzaal" op de trainingslocatie. Voor wie wat meer luxe wil, kan ook bij Hotel Karel boeken. Dit is bij de InspiratieKamers om de hoek.

Klein

Volledige Opleiding Professioneel Trainer (incl. verdiepingsmodules en eindexamen):
 • € 4.800 als je de opleiding zelf betaalt of ZZP'er bent
 • € 5.400 als je werkgever of een instantie de opleiding voor je betaalt.
Als je alleen de Basisopleiding volgt, betaal je:
 • € 1.500 als je deze zelf betaalt of ZZP'er bent
 • € 1.750 als je werkgever of een instantie de opleiding voor je betaalt.
Het is eventueel ook mogelijk om Verdiepingsmodules (2 dagen) los te boeken. Deze losse modules kosten € 1.500. Mocht je al een diploma van de Academie voor Innovatief Trainen hebben, dan krijg je hierop 50 procent korting. Wil je nadat je 36 lesuren van deze opleiding hebt gevolgd ook examen doen, dan kost dit € 1.500.-. Ook hierop krijg je een korting van 50 procent als je al een diploma van de Academie behaald hebt.

 

Vergoeding Scholing
Veelal worden de kosten voor deze Trainersopleiding vergoed door de werkgever, maar er zijn ook al heel veel deelnemers die de opleiding vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject (en/of gesubsidieerd als deel van een reïntegratie- of omscholingstraject). Je kunt hierover navraag doen bij ons of bij de instantie die jou op dit moment begeleidt.

Klein

Adviesgesprek? 06-42898548

Wil je meer informatie of wil je weten of deze opleiding voor jou geschikt is, dan kan je bellen met één van onze opleidingsadviseurs (06-42898548 of 06-46432551) of een adviesgesprek aanvragen door hier te klikken. Je wordt dan teruggebeld door één van onze adviseurs. Het is ook mogelijk om een Skype-gesprek of een telefonisch adviesgesprek aan te vragen. 

Maar mocht je zelf al gewoon overtuigd zijn, dat de opleiding geschikt voor je is, schrijf je dan zo snel mogelijk in. Je krijgt dan binnen 3 werkdagen bericht of wij je kunnen plaatsen.

Klein

Om je aan te melden voor de Trainersopleiding klik je op Aanmelden Trainersopleiding en vul je het formulier in. Hierna krijg je automatisch een mailtje waarmee je je aanmelding dient te bevestigen. Daarna ontvang je een bevestiging met alle opleidingsinfo (locatie adres, tijden, etc.) en de factuur. 

Door dit formulier in te vullen en aan ons te versturen meldt u zich aan voor deze opleiding.