Opleiding Professioneel Coach

 

 


Coachopleiding

Hieronder vind je alle info over de volledige Coachopleiding die op vr 9 maart 2018 van start gaat en waar je ook een erkend diploma mee kan behalen. De volledige Coachopleiding bestaat uit:

 1. de Basisdag
 2. de Coachbouwstenen
 3. de Eindexamens 

 

A. Basisdag Coachen (vr 5 oktober)

De opleiding start met een Basisdag op vrijdag 5 oktober. Tijdens deze Basisdag leer je de basisvaardigheden van het coachen. Je leert:

 • Doelen stellen en richting bepalen
 • Gesprekstechnieken, leren feedback geven
 • Reflecteren, evalueren, waarnemen en luisteren
 • De kunst van het vragen stellen en de kunst van het vinden van de vraag die achter de vraag zit
 • Zelfkennis en inzicht
 • Onderzoeken wat je eigen talenten en valkuilen zijn
 • Leerdoelen stellen

B.  Coachingsbouwstenen

Op deze dagen volg je de Bouwstenen:

 • Intuïtief Coachen (vr 12 oktober)
 • Coachen met Creatieve Middelen (vr 19 oktober)
 • Coachen met Modellen (vr 26 oktober)
 • Optie: Grensverleggend Coachen Marrakech (ma 29 okt - do 1 nov)
 • Oplossingsgericht Coachen (vr 2 november)
 • Loopbaan Coaching (vr 9 november)
 • Systemisch Coachen (vr 23 november)
 • Werken met het Enneagram + diner (za 1 december)

 

C. Eindexamens

(data)

Op vr 7 en za 8 december zijn er twee examenoefendagen en op zo 9 december is het eigenlijke examen.
 

De Bouwstenen

Iedere Coachingsbouwsteen bestaat uit 2 dagdelen (1 hele dag)
 

Intuitief Coachen (vr 12 oktober)
Intuïtief Coachen is een vorm van begeleiding waarbij het intuïtieve, spirituele vermogen van de mens de ruimte krijgt om samen te werken met het praktische en verstandelijke. Iedereen heeft in principe heldere vermogen. En dit is de tijd dat we deze vermogens meer en meer mogen gaan ontwikkelen. Maar eerst zullen we moeten onderzoeken waar jouw persoonlijke helderheid zit. Ben je heldervoelend, helderwetend, helderhorend, helderhandelend, helder sprekend, helder ruikend of helderziend? Via welke ingang werkt jouw intuitie het best? We gaan dit stap voor stap persoonlijk onderzoeken met behulp van diverse werkvormen.


Coachen met Creatieve Middelen (vr 19 oktober)
Hier leer je hoe je als coach interactieve, creatieve media kunt integreren binnen coachgesprekken. Er wordt gewerkt met verschillende creatieve werkvormen zoals bijv. beeld denken, kunst, kleuren, schilderen, tekenen, muziek, film, fotografie, theater, koken etc. die een trainingsstof coachings sessie kunnen verrijken.
 

Coachen met Modellen (vr 26 oktober) 
Hiermee leer je gestructureerd en professioneel coachen. We werken o.a. met het GROW-model, het STAR-model en het SMART-model.

 • Het GROW-model staat voor Goal (wat is het gewenste resultaat?), Reality (wat is het probleem, wie/wat/waar/hoeveel, situatie, betrokken en feiten?), Options (wat zijn de mogelijkheden, wat kun je doen om de situatie te veranderen?), Wrapup (wat en hoe, welke actie ga je ondernemen en hoe pak je dat aan?).
 • Het STARmodel staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat.
 • Het SMARTmodel staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Oplossingsgericht Coachen (vr 2 november)
Hier leer je hoe je als coach interactieve, creatieve media kunt integreren binnen coachgesprekken. Er wordt gewerkt met verschillende creatieve werkvormen zoals bijv. beeld denken, kunst, kleuren, schilderen, tekenen, muziek, film, fotografie, theater, koken etc. die een trainingsstof coachings sessie kunnen verrijken.

Loopbaan Coaching (vr 9 november)
Bij Loopbaan coachen richt je je op de loopbaanomgeving van de cliënt. Je leert sterke enm zwakke kanten in kaart te brengen. Je richt je op competenties en kijkt samen met de cliënt naar de gewenste werksituatie. Loopbaan Coaching speelt zich af rond de vragen: "Wie ben ik, wat wil ik en hoe kan ik bereiken wat ik wil binnen mijn werksituatie?".

Systemisch Coachen (vr 23 november)
Tijdens de opleiding leer je op verschillende manieren met systemen werken. Je leert familie-opstellingen, organisatie-opstellingen, maar ook flitsopstellingen, gezondheidsopstellingen. Je leert ook het helen van systemen en op welke manier je op een integere, vakkundige wijze met opstellingen kunt werken. Je leert hoe je situaties moet opstellen, je leert verschillende methodieken, je leert wat jouw rol is als begeleider en op welke manieren je antwoorden kan krijgen uit het systeem. 

Werken met het Enneagram + diner (za 1 december) 
Het Enneagram is een eeuwenoud diagnostisch instrument. Men kan het Enneagram gebruiken om het zelfinzicht te vergroten. Het systeem is met name in deze tijd doeltreffend voor het in kaart brengen van de menselijke verhoudingen, vooral in werksituaties. De afgelopen jaren hebben dan ook duizenden leidinggevenden over de hele wereld het Enneagram herontdekt als een zeer waardevol managementinstrument. Het Enneagram is zeer praktisch hanteerbaar bij het nemen van beslissingen, het vormen en managen van teams, het voeren van evaluatiegesprekken, het coachen van mensen, het begrijpen en het oplossen van problemen en misverstanden op de werkvloer. Kennis hebben van het Enneagram is zeer waardevol als je werkzaam bent als trainer of coach.

Optie: Grensverleggend Coachen Marrakech

(ma 29 okt - do 1 nov 2018)

Degenen die dat willen kunnen ook een extra bouwsteen Grensverleggend Trainen bijboeken. In deze bouwsteen gaan we onze horizon verbreden en letterlijk en figuurlijk over de grens. We vliegen naar Marrakech, voeren gesprekken in het vliegtuig en komen aan in de stad van de Sprookjes van 1001 Nacht.

Een trainingsmodule voor iedereen die wil weten of wonderen bestaan. Hoe maakbaar is het leven? Wat is transformerend coachen? Wat krijg je mee uit je verleden, je afkomst en je cultuur? Hoe geef je van daaruit creatief vorm aan je eigen leven? Een uitdagende, inspirerende module waarin transformerend en inspirerend coachen een belangrijke rol spelen. Voor mensen die iets bijzonders mee willen maken, ervarend willen leren en willen trainen op één van de meest inspirende plaatsen op aarde.

Tijdens je verblijf in Marrakech slaap je in een Riad midden in de Oude Stad. Er is een mooi dakterras met uitzicht op het Atlasgebergte, heerlijke plekken om gesprekken te voeren en ruime slaapkamers met eigen badkamer. 

De vliegreis naar Marrakech moet je zelf betalen en zelf boeken, maar neem voor je de vlucht boekt nog even contact met ons op, want we vliegen gezamenlijk. Niet inbegrepen in deze module zijn de verblijfskosten van € 75 per dag. Dit bedrag is incl. verblijf en eten.

 

Eindexamens Coachopleiding

(data)

Op vr 7 en za 8 december zijn er examenoefendagen met trainingsacteurs en op zo 9 december is het eigenlijke coachexamen. Dat bestaat uit 3 onderdelen:

 • het maken van je eigen coachprofiel (wat voor soort coach ben jij, met welke vragen wil je als coach werken, welke methodes of werkwijzen passen bij jou?)
 • het voeren van een intakegesprek
 • het maken van een plan van aanpak n.a.v. het coachgesprek

Voor de coaches die hiervoor slagen is er op zondag 9 december de uitreiking van de certificaten. De eindexamens vinden evenals alle andere opleidingsdagen plaats op onze Inspiratiekamers in Arnhem. Na het eindexamen krijgen de deelnemers ook tips hoe zij een eigen praktijk kunnen opzetten of samen een groepspraktijk. Na het volgen van de opleiding is het mogelijk om deel te nemen aan intervisie en/of persoonlijke begeleiding of coaching on the job.

Algemene info

Wij zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie SPOTCER. Deze organisatie controleert coachopleidingen en certificeert coaches, maar helpt ook startende coaches bij het zoeken van passende klanten. Daarnaast is onze coachopleiding ook erkend door de CRKBO.  Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers. Een examenpoging mag 1 keer worden herkanst. 

Locatie Coachingsopleiding

Alle lesdagen (behalve de bouwsteen Grensverleggend Trainen in Marrakech) worden gegeven in onze InspiratieKamers te Arnhem, een schitterende locatie die van alle gemakken is voorzien (zie ook: de InspiratieKamers te Arnhem). 

Je betaalt voor de Coachopleiding:

 • € 3.950 voor de hele Coachingsopleiding als je deze zelf betaalt of ZZP'er bent (je hoeft dan geen BTW te betalen omdat we een CRKBO geregistreerde opleiding zijn)
 • € 4.600.- (excl. BTW) voor de hele Coachingsopleiding, als je werkgever of een instantie de opleiding voor je betaalt.

Gedurende de Bouwsteen in Marrakech worden er verblijfskosten in rekening gebracht voor logies, maaltijden en drankjes van € 75.- per dag.

Vergoeding scholing

Veelal worden de kosten voor deze Coachingsopleiding vergoed door de werkgever, maar er zijn ook al heel veel deelnemers die de Coachingsopleiding vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject (en/of gesubsidieerd als deel van een reïntegratie- of omscholingstraject). Je kunt hierover navraag doen bij ons of bij de instantie die jou op dit moment begeleidt.

 

Adviesgesprek? 06-42898548

Wil je meer informatie of wil je weten of deze opleiding voor jou geschikt is, dan kan je bellen met één van onze opleidingsadviseurs (06-42898548) of een adviesgesprek aanvragen door hier te klikken. Je wordt dan teruggebeld door één van onze adviseurs. Het is ook mogelijk om een Skypegesprek of een telefonisch adviesgesprek aan te vragen. 

Maar mocht je zelf al gewoon overtuigd zijn, dat de opleiding geschikt voor je is, schrijf je dan zo snel mogelijk in. Je krijgt dan binnen 3 werkdagen bericht of wij je kunnen plaatsen.

 

Om je aan te melden voor de Coachopleiding klik je op Aanmelden Coachopleiding en vul je het formulier in. Hierna krijg je automatisch een mailtje waarmee je je aanmelding dient te bevestigen. Daarna ontvang je je opleidingscontract, locatie adres en de factuur.  

Door dit formulier in te vullen en aan ons te versturen meldt u zich aan voor deze opleiding. U schrijft zich definitief in op het moment dat u het opleidingscontract dat wij u toesturen, ondertekend aan ons terugmailt.