Opleiding Creatief Denktrainer 2020

Klein

Opleiding Creatief Denktrainer 2019Klein

Klein

De opleiding Creatief Denktrainer bestaat uit 6 modules, incl. een eindexamen. Dit is precies het pakket wat je nodig hebt (36 uur) om een erkend diploma Trainer/Facilitator Creatief Denken te krijgen.
 

 

Beroepsopleiding Creatief Denktrainer 


Creatief Denktrainingen faciliteren is een vak. Een vak dat je kunt leren. In deze opleiding leer je honderden verschillende tools hoe je mensen out of the box, patroon doorbrekend kunt laten denken. Je leert de volledige TotalBrainBox-methode waarmee je brainstormsessies op een hoog level kunt faciliteren. Deze opleiding staat bekend als de beste opleiding van Nederland op dit gebied. Dat geldt tevens voor de Masterclasses in Barcelona, Dubai en Berlijn, die je aansluitend op deze opleiding kunt volgen. De opleiding leidt op tot een erkend diploma, waarmee je direct professioneel aan de slag kunt. Ook is het mogelijk om tijdens je opleiding een aantal stages te lopen op de werkvloer bij InspirationCompany, marktleider op het gebied van Creatief Denktrainingen.

Klein

Modules Creatief Denken


Hieronder een korte beschrijving van de 6 modules van deze beroepsopleiding.

 1. Basis Creatief Denken en TotalBrainBox-methode (do 13 februari)
  Op deze basisdag Creatief Denken en Total BrainBox worden de algemene principes van Creatief Denken uitgelegd en wordt informatie behandeld over de hersenwerking. Er wordt uitgelegd wat cirkeldenken is en waarom we steeds geneigd zijn om te denken in vaste patronen. Ook leren we wat er nodig is om deze patronen te doorbreken om nieuwe denkrichtingen in te slaan door middel van onze Total BrainBox-methode. Tijdens deze dag komen de eerste basistools van de TotalBrainBox-methode aan de orde.

 2. Patroondoorbrekend en Doorbraak Denken (vr 14 februari)
  In deze module gaan we "out-of-the-box-denken" en leren we een aantal breed toepasbare OutBox-tools. De nadruk ligt op tools die het normale denken en de gebruikelijke denkpatronen doorbreken en je in verschillende gedachte-experimenten dwingen om nieuwe wegen in het denken te bewandelen. Ook leren we hoe met Doorbraakdenken een nieuw, maar ook daadwerkelijk haalbaar idee kan worden bedacht en uitgewerkt. De deelnemers gaan ook zelf voor de groep staan en er wordt een begin gemaakt met het leren begeleiden van sessies Creatief Denken.

 3. Beelddenken en Visie-ontwikkeling (do 5 maart)
  Je uit kunnen drukken in beelden wordt steeds belangrijker. Steeds vaker moet een idee in een beeld of in een serie beelden gepresenteerd worden in plaats van in een lijvig rapport. Deze realiteit eist van iedereen om zijn/haar ideeën om te kunnen zetten in aansprekende beelden. Vaak heeft één beeld of één plaatje meer impact dan tien bladzijden geschreven tekst en dit zal in de toekomst alleen maar meer het geval zijn. In dit blok krijgen de deelnemers informatie over het belang van beelden en beelddenken in deze tijd. Er wordt gebruik gemaakt van bijv. kaarten, kleuren, film en mindmappen.
  We besteden deze dag ook aandacht aan visieontwikkeling waarbij we technieken aanreiken om een persoonlijke of zakelijke visie vorm te geven.

 4. Innovatief Denken/InBox-denken (vr 6 maart)
  In het blok Innovatief Denken besteden we uitgebreid aandacht aan InBox-denken, waarbij we – in tegenstelling tot OutBox-denken – binnen de bestaande probleemsituatie op zoek gaan naar oplossingen. Waar OutBox-denken vooral vrij en extreem denken stimuleert vanuit de rechterhersenhelft, is InBox-denken meer gericht op logisch en gestructureerd denken vanuit de linkerhersenhelft. Ook behandelen we op deze dag verschillende InBox Tools voor Innovatie om bestaande producten, diensten en processen te innoveren en problemen op te lossen.

 5. Opbouw van een Creatief Denksessie en wanneer welke Tool (vr 20 maart)
  We besteden deze dag aan de vraag wanneer je welke tool inzet en waarom. We bespreken veel vraagstellingen die we in de praktijk bij onze klanten tegen zijn gekomen en we oefenen met verschillende tools om erachter te komen welke tools wel en welke niet geschikt zijn voor de betreffende vraagstelling. Deze dag leer je ook hoe je een sessie opbouwt en besteden we aandacht aan verschillende situaties die je kan tegenkomen als je brainstormsessies begeleidt: wat doe je met weerstand in een groep, hoe kan je de energie hoog houden, hoe ga je om met kritiek, groepsdynamica, groepsprocessen, presentatie en persoonlijke uitstraling.

 6. Examens (vr 3 april)
  Aan het eind van de opleiding houden we de examens waarbij de deelnemers een specifieke casus als uitgangspunt krijgen om een korte sessie Creatief Denken te geven. We sluiten de opleiding af met de uitreiking van het certificaat Creatief Denken van de Academie voor Innovatief Trainen.Na de opleiding tot Creatief Denktrainer

 • Kun je als erkend Creatief Denktrainer aan de slag.
 • Je beschikt over een groot arsenaal aan tools om mensen buiten de bestaande kaders te laten denken.
 • Je beschikt over de hele TotalBrainBox-methode met InBox en OutBox-tools en weet welk tool je in welke situatie kunt inzetten.
 • je hebt je eigen authentieke stijl ontwikkeld waarmee je sessies kunt geven
 • Je bent in staat om sessies creatief denken van een hoog niveau te begeleiden

  

Klein

Alle data op een rij

 1. Basis Creatief Denken en TotalBrainBox-methode (do 13 februari)
 2. Patroon doorbrekend en Doorbraak denken (vr 14 februari)
 3. Beelddenken en Visie-ontwikkeling (do 5 maart)
 4. Innovatief Denken/InBox-denken (vr 6 maart)
 5. Opbouw van een sessie en wanneer welk tool (vr 20 maart)
 6. Examens Creatief Denken (vr 3 april)

 

Algemene info

De volledige opleiding is 36 uur (eindexamendag niet meegerekend). Bij 36 lesuren krijg je een door SPOTCER erkend diploma waarmee je professioneel aan de slag kunt.  

Klein

SPOTCER

Wij zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie SPOTCER. Deze organisatie controleert opleidingen en certificeert trainers, maar helpt ook startende trainers bij het zoeken van passende klanten. Daarnaast is onze opleiding ook erkend door de CRKBO. Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers. Een examenpoging mag 1 keer worden herkanst.

Hoe zet ik mijzelf in de markt?

De Academie organiseert in samenwerking met beroepsorganisatie SPOTCER voor iedereen die een erkend diploma heeft een workshop "hoe zet ik mijzelf in de markt". Op deze dag krijg je allerlei handige tips hoe je als ZZP-er voor jezelf kan beginnen of hoe je samen een groepspraktijk op kan zetten, hoe je aan klanten kan komen, etc. Daarnaast verzorgt SPOTCER is samenwerking met de Academie ook intervisiedagen voor startende trainers en coaches. Ook deze "coaching on the job" is de eerste maanden na je eindexamen gratis.

 

Locatie en overnachten

De opleiding wordt gegeven in onze InspiratieKamers te Arnhem. Je kunt na elke lesdag thuis slapen, maar het is ook mogelijk om in Arnhem te overnachten. Er is een mogelijkheid van Basis-overnachten van "bed op slaapzaal" op de trainingslocatie. Voor wie wat meer luxe wil, kan ook Hotel Karel boeken. Dit is bij de InspiratieKamers om de hoek. 

Klein

Kosten opleiding Creatief Denken

 • € 4.950 als je de opleiding zelf betaalt of ZZP'er bent
 • € 5.400 als je werkgever of een instantie de opleiding voor je betaalt.

Je krijgt hiervoor 36 lesuren in 6 modules. Dit is precies het aantal lesuren dat je nodig hebt om een erkend diploma Trainer/Facilitator Creatief Denken te behalen.

Daarnaast kan je deelnemen aan de Extra module Marrakech. Deelname hieraan is gratis behalve een vergoeding voor de verblijfskosten in Marrakech van € 75 per dag en je vliegticket dat je zelf moet betalen. Als je mee wilt naar Marrakech, moet je dat in het inschrijfformulier onder "Opmerkingen" aangeven.  

Vergoeding Scholing

Veelal worden de kosten voor deze Trainersopleiding vergoed door de werkgever, maar er zijn ook al heel veel deelnemers die de opleiding vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject (en/of gesubsidieerd als deel van een reïntegratie- of omscholingstraject). Je kunt hierover navraag doen bij ons of bij de instantie die jou op dit moment begeleidt.

Klein

Klein

Adviesgesprek? 06-42898548

Wil je meer informatie of wil je weten of deze opleiding voor jou geschikt is, dan kan je bellen met één van onze opleidingsadviseurs (06-42898548 of 06-46432551) of een adviesgesprek aanvragen door hier te klikken. Je wordt dan teruggebeld door één van onze adviseurs. Het is ook mogelijk om een Skypegesprek of een telefonisch adviesgesprek aan te vragen. 

Maar mocht je zelf al gewoon overtuigd zijn, dat de opleiding geschikt voor je is, schrijf je dan zo snel mogelijk in. Je krijgt dan binnen 3 werkdagen bericht of wij je kunnen plaatsen.

Klein

Aanmelden

Om je aan te melden voor de opleiding Creatief Denktrainer klik je op Aanmelden en vul je het formulier in. Hierna krijg je automatisch een mailtje waarmee je je aanmelding dient te bevestigen. Daarna ontvang je een bevestiging met alle opleidingsinfo (locatie adres, tijden, etc.) en de factuur. Door dit formulier in te vullen en aan ons te versturen meldt u zich aan voor deze opleiding. 

Als je mee wil naar Marrakech, kan je dat in het inschrijfformulier in het veld "Opmerkingen" aangeven.