Opleiding Professioneel Coach

Lees ervaringen over De Academie voor Innovatief Trainen's training Opleiding tot Professioneel Coach op Springest...


De Coachopleiding in het najaar van 2017 start op bestaat uit de volgende onderdelen:

A. Basiscoachopleiding 


Startdata

 1. Groep 1: start met 4 Basisdagen op 1, 14, 22 en 29 sept (deze opleiding is vol!)
 2. Groep 2: start met 4 Basisdagen op 8 en 15 sept en 6 en 13 okt (hier is nog voldoende plek)

Tijdens deze Basisdagen leer je de basisvaardigheden van het coachen. Je leert:

 • Doelen stellen en richting bepalen
 • Gesprekstechnieken, leren feedback geven
 • Reflecteren, evalueren, waarnemen en luisteren
 • De kunst van het vragen stellen en de kunst van het vinden van de vraag die achter de vraag zit
 • Zelfkennis en inzicht
 • Onderzoeken wat je eigen talenten en valkuilen zijn
 • Leerdoelen stellen
 • Werken met coachmodellen (o.a. het GROW-, SMART- en STAR-model).
 • Coachen met Creatieve Middelen (integreren van interactieve, creatieve middelen binnen coachgesprekken) 
 • Intuïtief Coachen (spelenderwijs gebruikmaken van je intuïtieve vermogens als coach).

B.  Coachingsbouwstenen

(27 okt, 2 - zo 5 nov, 10 nov, 18 nov, 1 dec)

Op deze dagen volg je de Bouwstenen:

 • Loopbaancoaching (vr 27 okt)
 • Optioneel: Grensverleggend Trainen en Coachen (do 2 - zo 5 nov)
 • Teamcoaching (vr 10 nov)
 • Systemisch Coachen met Opstellingen (vr 17 nov)
 • Coachen met het Enneagram + Enneagramdiner (za 18 nov)
 • Coachen met Acteurs en Ontdek je Eigen Stijl (vr 1 dec)

C. Eindexamens

(7 en 8 dec)

Op do 7 dec is de examenoefendag en op vr 8 dec. is het eigenlijke examen.

 

De Bouwstenen

Iedere Coachingsbouwsteen bestaat uit 2 dagdelen (1 hele dag):

 • Loopbaan Coaching (vr 27 okt)
  Als Loopbaan Coach richt je je op de loopbaanomgeving van de client. Je leert sterke en zwakke kanten in kaart te brengen. Je richt je op competenties, en kijkt samen met de client naar de gewenste werksituatie. Loopbaan Coaching speelt zich af rond de vragen: "Wie ben ik, wat wil ik en hoe kan ik bereiken wat ik wil binnen mijn werksituatie?".

 • Teamcoaching (vr 10 nov)
  Teamcoaching is gericht op het optimaliseren van de prestaties van teams. De coach richt zich onder meer op de samenwerking en communicatie binnen het team, maar ook op het persoonlijk functioneren binnen een team. In dit blok van deze opleiding tot coach onderzoeken we wat Teamcoachen is, hoe je een team coacht en hoe het team zich verhoudt tot het individu. Je leert methodes hoe je een team goed op elkaar kan laten inspelen, en je leert de dynamiek van teams doorzien.

 • Systemisch Coachen met Opstellingen (vr 17 nov)
  Coachen met Opstellingen is een module waarin je leert hoe systemen werken. Je kunt voor je klant coach zijn of haar probleem op verschillende manieren opstellen. Hierdoor krijgt de client op een gevoelsmatige manier inzicht in wat er speelt. Je leert hoe je een opstelling kunt begeleiden, hoe systemisch werken werkt en hoe (en bij wat voor soort problemen) je dit bij coachsessies kunt inzetten.

 • Werken met het Enneagram + Enneagramdiner (za 18 nov)
  Het Enneagram is een eeuwenoud diagnostisch instrument. Men kan het Enneagram gebruiken om het zelfinzicht te vergroten. Het systeem is met name in deze tijd doeltreffend voor het in kaart brengen van de menselijke verhoudingen, vooral in werksituaties. De afgelopen jaren hebben dan ook duizenden leidinggevenden over de hele wereld het Enneagram herontdekt als een zeer waardevol management instrument. Het Enneagram is zeer praktisch hanteerbaar bij het nemen van beslissingen, het vormen en managen van teams, het voeren van evaluatiegesprekken, het coachen van mensen, het begrijpen en het oplossen van problemen en misverstanden op de werkvloer. Kennis hebben van het Enneagram is zeer waardevol als je werkzaam bent als trainer of coach.

 • Coachen met Acteurs en ontdek je eigen stijl (vr 1 dec)
  Op deze dag ga je samen met een trainingsacteur op zoek naar je eigen stijl van coachen. Je voert coachingsgesprekken, gaat oefenen met lastige gesprekken, probeert verschillende stijlen van coaching uit en onderzoekt welke manier van coaching het beste bij je past. Je krijgt na elk gesprek feedback van de trainingsacteur, die je teruggeeft hoe je overkomt als coach, waar je talenten liggen, waar je tekortkomingen liggen e.d. 

Optie: Grensverleggend Coachen

(do 2-zo 5 nov)

Degenen die dat willen kunnen na hun examen nog een extra bouwsteen Grensverleggend Trainen bijboeken. In deze bouwsteen gaan we onze horizon verbreden en letterlijk en figuurlijk over de grens. We vliegen naar Marrakech, voeren gesprekken in het vliegtuig en komen aan in de stad van de Sprookjes van 1001 Nacht.

Een trainingsmodule voor iedereen die wil weten of wonderen bestaan. Hoe maakbaar is het leven? Wat is transformerend trainen? Wat krijg je mee uit je verleden, je afkomst en je cultuur? Hoe geef je van daaruit creatief vorm aan je eigen leven?

Een uitdagende, inspirerende module waarin transformerend en inspirerend trainen een belangrijke rol spelen. Voor mensen die iets bijzonders mee willen maken, ervarend willen leren en willen trainen op één van de meest inspirende plaatsen op aarde.

Tijdens je verblijf in Marrakech slaap je in een Riad midden in de Oude Stad. Er is een mooi dakterras met uitzicht op het Atlasgebergte, heerlijke plekken om gesprekken te voeren en ruime slaapkamers met eigen badkamer.

De vliegreis naar Marrakech moet je zelf betalen en zelf boeken, maar neem voor je de vlucht boekt nog even contact met ons op, want we vliegen gezamenlijk. Niet inbegrepen in de prijs zijn de verblijfskosten van € 75 per dag. Dit bedrag is incl. verblijf, en eten.

 

Eindexamens Coachopleiding

 (do 7 en vr 8 dec)

Op do 7 dec is een examenoefendag en op vr 8 december is het eigenlijke coachexamen. Dat bestaat uit 3 onderdelen:

 1. het maken van je eigen coachprofiel (wat voor soort coach ben jij, met welke vragen wil je als coach werken, welke methodes of werkwijzen passen bij jou?)
 2. het voeren van een intakegesprek
 3. het maken van een plan van aanpak n.a.v. het coachgesprek

Voor de coaches die hiervoor slagen is er op vrijdag 8 december de uitreiking van de certificaten. De eindexamens vinden evenals alle andere opleidingsdagen plaats op onze Inspiratiekamers in Arnhem. Na het eindexamen krijgen de deelnemers ook tips hoe zij een eigen praktijk kunnen opzetten of samen een groepspraktijk.

Na het volgen van de opleiding is het mogelijk om deel te nemen aan intervisie en/of persoonlijke begeleiding of coaching on the job.

Algemene info

Wij zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie SPOTCER. Deze organisatie controleert coachopleidingen en certificeert coaches, maar helpt ook startende coaches bij het zoeken van passende klanten. Daarnaast is onze coachopleiding ook erkend door de CRKBO. 

Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers. Een examenpoging mag 1 keer worden herkanst. 

Locatie Coachingsopleiding

Alle lesdagen (behalve de bouwsteen Grensverleggend Trainen in Marrakech) worden gegeven in onze InspiratieKamers te Arnhem, een schitterende locatie die van alle gemakken is voorzien (zie ook: de InspiratieKamers te Arnhem). Je betaalt voor de Coachopleiding:

 • € 2.250 voor alleen de Basisopleiding op vr 8 en vr 15 sept en op vr 6 en vr 13 okt. Je krijgt dan geen certificaat.
 • € 3.950 voor de hele Coachingsopleiding als je deze zelf betaalt of ZZP'er bent (je hoeft dan geen BTW te betalen omdat we een CRKBO geregistreerde opleiding zijn)
 • € 4.600.- (excl. BTW) voor de hele Coachingsopleiding, als je werkgever of een instantie de coachingsopleiding betaalt.

Gedurende de Bouwsteen in Marrakech worden er verblijfskosten in rekening gebracht voor logies, maaltijden en drankjes van € 75.- per dag.

Vergoeding scholing

Veelal worden de kosten voor deze Coachingsopleiding vergoed door de werkgever, maar er zijn ook al heel veel deelnemers die de Coachingsopleiding vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject (en/of gesubsidieerd als deel van een reïntegratie- of omscholingstraject). Je kunt hierover navraag doen bij ons of bij de instantie die jou op dit moment begeleidt.

Adviesgesprek? 06-42898548

Wil je meer informatie of wil je weten of deze opleiding voor jou geschikt is, dan kan je bellen met één van onze opleidingsadviseurs (06-42898548) of een adviesgesprek aanvragen door hier te klikken. Je wordt dan teruggebeld door één van onze adviseurs. Het is ook mogelijk om een Skypegesprek of een telefonisch adviesgesprek aan te vragen. 

Maar mocht je zelf al gewoon overtuigd zijn, dat de opleiding geschikt voor je is, schrijf je dan zo snel mogelijk in. Je krijgt dan binnen 3 werkdagen bericht of wij je kunnen plaatsen.

 

Om je in te schrijven voor de Coachopleiding klik je op Inschrijven Coachopleiding en vul je het formulier in. Na je inschrijving krijg je automatisch een email van ons met een link om je aanmelding te bevestigen. Daarna ontvang je de definitieve bevestiging van je inschrijving.