Trainersopleiding Creatief Denken


Opleiding Creatief Denken

Creatief Denktrainingen faciliteren is een vak. Een vak dat je kunt leren. In deze opleiding leer je de basisvaardigheden van het creatief en innovatief denken. Je leert een aantal breed inzetbare basistools, je leert deze met groepen in te zetten en hiermee geheel nieuwe ideeën te genereren.   

De opleiding bestaat uit 4 dagen: dinsdag 31 okober, woensdag 1 november, dinsdag 14 en woensdag 15 november. Op 15 november sluit je de opleiding af met een examen. Na dit examen heb je kennis van de basistools Creatief Denken en weet je hoe je deze moet toepassen om sessies te begeleiden waarin je samen met mensen nieuwe ideeën genereert. Dit examen geeft ook toegang tot de Verdiepingsopleiding Creatief Denken.
 

Cirkeldenken en Creatief Denken

Of we het willen of niet, we zijn allemaal geneigd om steeds op dezelfde manier over hetzelfde probleem na te denken en komen zo dus ook steeds weer op dezelfde oplossing. Dit noemen we Cirkeldenken. Op deze manier blijven we steken in vaste gedachtepatronen en komen we niet verder.

Creatief Denken kan ons helpen om hieruit te komen. Door concrete tools aan te reiken die je helpen om van gebaande paden af te wijken, uit het gareel te lopen en dingen te bedenken die nog nooit iemand bedacht heeft, kom je in gebieden in de hersenen terecht waar echte ontdekkingen gedaan kunnen worden.
In deze tijd is er heel veel behoefte aan het vinden van nieuwe wegen, nieuwe organisatiestructuren, nieuwe oplossingen en nieuwe producten. Hiervoor moeten mensen patroondoorbrekend en out of the box leren denken. De vraag naar goede innovatieve brainstorms en creatieve denksessies van hoog niveau neemt dan ook hand over hand toe. Zo ook de vraag naar goed opgeleide trainers en facilitators. 
 


De opleiding Creatief Denken aan de Academie voor Innovatief Trainen behoort tot de hoogst gewaardeerde opleidingen op dit gebeid en geeft je een goede en stevige basis om hiermee in de praktijk aan de slag te gaan. Tevens kan je je met deze basis verder specialiseren in dit vak (zie ook Verdiepingsopleiding).
 

TotalBrainBox-methode

Wij geven Creatief Denken volgens de TotalBrainBox-methode. Deze methode, die we zelf ontwikkeld hebben, is in 2009 door de Universiteit van Twente geaccrediteerd. Het unieke van deze methode is dat deze voor iedereen toegankelijk is en op elke situatie kan worden toegepast. Met de TotalBrainBox-methode kun je zowel creatief OutBox (“out of the box”) als creatief InBox leren denken. Het is daarom zowel geschikt voor associatieve, vrije denkers als voor mensen die logisch denken.

OutBox-denken

Het Out of the Box denken is erop gericht om direct buiten de gebaande paden te denken, veel nieuwe ideeën te genereren en door middel van allerlei OutBox-denktechnieken ideeën te bedenken waar je anders niet op zou komen. Dit denken is primair gericht op verruiming (divergentie) en pas in tweede instantie op selectie (convergentie). Het stimuleert de deelnemer om direct zoveel mogelijk ruimte in hun denken te nemen en pas in tweede instantie terug te keren naar de oorspronkelijke vraagstelling. De TotalBrainBox-methode heeft tientallen OutBox-tools om dit denken te stimuleren.

InBox-denken

Het InBox-denken daarentegen gaat uit van het “Closed World” principe en daagt de deelnemer uit om een oplossing van een probleem te bedenken, die eigenlijk al binnen de bestaande probleemsituatie voorhanden is. Bij het InBox-denken blijf je dus juist dicht bij de probleemsituatie zelf en ga je met behulp van verschillende tools (denkrichtingen) na hoe je slimmer en creatiever met de bouwstenen van de probleemsituatie zelf kan omgaan. Waar OutBox-denken vooral “vrij-denken” stimuleert, is InBox-denken meer “begeleid denken”.


Inhoud van de opleiding 

In deze opleiding behandelen we verschillende blokken:

1. Basis Creatief Denken
In dit basisblok worden de algemene principes van Creatief Denken uitgelegd en wordt informatie behandeld over de Hersenwerking (hersentest, links/rechts dominantie, kleurprofilering). De eerste basistools van de TotalBrainbox-methode behandeld en het verschil tussen InBox- en OutBox Denken komt aan de orde.

2. Patroondoorbrekend Denken
In deze blokken gaan we "out of the box denken" en leren we een aantal breed toepasbare OutBox-tools. De nadruk ligt op tools die het normale denken en de gebruikelijke denkpatronen doorbreken. En je in verschillende gedachten-experimenten dwingen om nieuwe wegen in je denken te bewandelen. Ook leren we hoe met Doorbraakdenken een nieuw, maar ook daadwerkelijk haalbaar idee kan worden bedacht en uitgewerkt.
De deelnemers gaan ook zelf voor de groep staan en er wordt een begin gemaakt met het leren begeleiden van sessies Creatief Denken.

3. Innovatief Denken
In het blok Innovatief Denken maken we een begin met het bedenken van allerlei innovaties met behulp van het InBox-denken. Dit denken is uitermate geschikt om op allerlei verschillende manieren vanuit bestaande producten en diensten nieuwe innovatieve producten te bedenken, of om bestaande situaties slimmer in te richten vanuit elementen waar we nog niet eerder aan gedacht hebben. 

4. Onderscheidend karakter van tools en examen

Op deze vierde en laatste dag worden alle tools die tot dusver zijn behandeld herhaald, wordt ingegaan op het onderscheidend karakter van deze tools en wordt in de middag een kort intensief examen afgelegd. Na dit examen hebben de deelnemers de kennis en ervaring om zelf een sessie te geven voor een groep en hierbij gebruik te maken van verschillende CreatiefDenk-tools.
 
 

Wat is een tool?

Een tool is in feite niet anders dan een gedachtenexperiment. Daarbij ga je de (probleem)situatie waar je een oplossing voor zoekt op een specifieke manier veranderen en onderzoek je hoe je in die veranderende situatie tegen het probleem of de vraag aankijkt en welke oplossing je dan kan bedenken.
Vervolgens ga je na hoe je de oplossingen die je met behulp van het betreffende tool bedacht hebt, ook kan gebruiken voor de reele probleemsituatie.

De TotalBrainBox-methode kent meer dan 100 verschillende tools. Elk tool daagt uit tot specifiek gedachtenexperiment. Elk tool staat dus voor een andere denkrichting en een andere specifieke manier van kijken.
Door bij een vraag meerdere tools te gebruiken, kan je die vraag dus op meerdere manieren benaderen en hiervoor dus ook meerdere oplossingen bedenken.
De TotalBrainBox-methode is een open methode. Er worden voortdurend nieuwe tools bedacht en ontwikkeld.

Voorbeeld
Een bedrijf heeft een ziekteverzuim van 7% en het lukt maar niet dit terug te brengen naar een acceptabele 5%. Het bedrijf heeft al alles geprobeerd. Met het tool “Verergeren” kun je het gedachtenexperiment doen, dat het verzuim niet 7% is, maar 15%. 
Wat zou het bedrijf doen als dat de werkelijke situatie was? Welke maatregelen zouden dan bedacht kunnen worden om het verzuim naar beneden te krijgen?


Data en locatie

De lesdagen zijn: di 31 okt en wo 1, di 14 en wo 15 nov (alle dagen van 10 – 13 uur en van 14-17 uur in Arnhem). Deze dagen vinden plaats op onze Inspiratie Kamers in Arnhem. Deze liggen in het Arnhemse Spijkerkwartier en zijn makkelijk per openbaar vervoer bereikbaar (loopafstand van station Arnhem CS en Arnhem Velperpoort). In deze buurt zijn een ruim aantal gelegenheiden aanwezig om tussen de middag te lunchen. Je kunt ook zelf lunch meenemen en op de locatie gebruiken. Koffie en thee zijn de hele dag beschikbaar, alsmede een drankje na afloop van de lesdag.

 

Algemene info

Het studiemateriaal is gratis en wordt op de eerste dag van de opleiding verstrekt. De studiebelasting van deze opleiding is ong. 60 uur. Dat is incl. alle opleidingsdagen en het voorbereiden van specifieke opdrachten. Een examenpoging mag 1 keer worden herkanst. Dit wordt in overleg met de deelnemer gepland en afgesproken. Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers
 

Overnachtingen

Tijdens de aaneengesloten opleidingsdagen in Arnhem kun je als je dat wilt overnachten in Hotel Modez in Arnhem, op loopafstand van de InspiratieKamers. Dit trendy hotel heeft 20 kamers, die elk op eigenwijze zijn ingericht en gestyled door een beroemde Nederlandse modeontwerper en vormgever. Kosten voor een overnachting bij Modez bedragen ong. € 90.- p.p. per nacht. Boeken bij Modez kan via de website of door te bellen 026-4420993. De overnachtingskosten bij Modez zijn niet in de opleidingsprijs inbegrepen. Uiteraard kun je je overnachting zelf ook op een andere manier regelen of gewoon thuis gaan slapen natuurlijk. Bij het weekenden in Bant overnacht je in de trainingslocatie daar.
 


Kosten

De kosten voor deze CreatiefDenk-opleiding bedragen € 2.750.- als je deze zelf betaalt (je hoeft dan geen BTW te betalen omdat we een CRKBO geregistreerde opleiding zijn) en € 3.150.- (excl. BTW), als je werkgever of een instantie de CreatiefDenk-opleiding betaalt. Als je ZZP’er bent, mag je het lagere tarief betalen van € 2.750.- 

Vergoeding scholing
Veelal worden de kosten voor deze opleiding vergoed door de werkgever, maar er zijn ook al veel deelnemers die de opleiding vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject (en/of gesubsidieerd als deel van een reïntegratie- of omscholingstraject). Je kunt hierover navraag doen bij ons of bij de instantie die jou op dit moment begeleidt.


Aanmelden

Om je in te schrijven voor deze opleiding klik je op Inschrijven Trainersopleiding Creatief Denken van de Academie voor Innovatief Trainen en vul het formulier in. Na aanmelding krijg je automatisch een email van ons met een link om je inschrijving te bevestigen. Daarna ontvang je alle relevante info, locatie adres en de factuur.

Je kunt bij aanmelden ook kiezen om alleen de Opleiding Creatief Denken te volgen of tevens ook de Verdiepingsopleiding Creatief Denken.


Certificering

Behalve dat wij als Academie gecertificeerd zijn bij de CRKBO zijn wij als Academie ook aangesloten bij de beroepsorganisatie SPOTCER. Deze beroepsorganisatie certificeert niet alleen onze diploma’s, maar biedt ook de gelegenheid aan afgestudeerden om deel uit te maken van een landelijk netwerk waarop je je kan profileren om gevonden te worden door nieuwe klanten.
 

Adviesgesprek? Bel 06-42898548 / 06-19430660

Een plek in de Trainers- of Coachopleiding is een waardevolle kans. We zijn de hoogst gewaardeerde opleiding in Nederland. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen per jaar en de opleiding zit altijd vol. Je kunt je telefonisch of per mail inschrijven voor deze opleiding, maar mocht je twijfelen dan kan je ook een gesprek aanvragen.

In een gesprek van een uur geven we je een helder beeld wat de opleiding inhoudt, hoe de praktijkstages werken, wat het eindexamen inhoudt, wat het certificaat waard is. We kijken met je mee of deze opleiding aansluit bij jouw verwachtingen, kijken mee welke bouwstenen of modules het beste bij jou passen en onderzoeken met een korte test waar je talenten als trainer of coach liggen. Je kunt de lesruimtes, de InspiratieKamers bekijken, het lesmateriaal, etc. Mocht de opleiding betaald worden door je werkgever, dan kan onze opleidingsadviseur ook naar je werkplek komen om het adviesgesprek samen met je werkgever te voeren.

De adviesgesprekken zijn kosteloos en geheel vrijblijvend. Wel moet je een adviesgesprek even aanvragen door hier te klikken of te bellen met een van onze opleidingsadviseurs (06-42898548 of met 06-19430660). Het is ook mogelijk om een Skypegesprek aan te vragen. 

 

Locatie: Arnhem

Datum: Start op di 31 oktober